Alo!

DAJ NAM BOŽE RAZVOJNU BANKU

Monopol je zaista loš, zar ne ?

- PIŠE: STANKO STAMENKOVI­Ć

Otkad je sveta i veka, čovek, bio on siromašni radnik, seljak ili pak top menadžer i japi, večito je bio pred dilemom - kojoj se strani prikloniti? I to je često bilo pogubno, glupo, ili pogrešno, a Srbi o tome mogu da posvedoče kao malo koji narod na planeti.

Svet je, dakle, ponovo na nekoj prekretnic­i, a i dalje aktuelni rat u Ukrajini mu dođe kao neka vrsta monete za potkusuriv­anje. Ukrajina jeste žrtva, i to na mnogo načina - na terenu, fizički, gde ljudi pre svega ginu. Ipak, i u širem smislu, Ukrajina je i poligon za obračun sila, i to pre svega u oblasti novca, to jest, ekonomije. I vojne prevlasti, jasno, ali tako da, na kraju, pobedničko­j strani donese monetarnu dobit.

MODERNO PROTIV TRADICIJE

Zar je samo to bitno, proklete pare, upitaće neko? Pa, ne sasvim, ima nešto i u ljubavi, ali kada se sve sabere, na to se, nažalost, uglavnom odvajkada svodi cela priča. I tu se nešto ozbiljno dešava. Recimo, juče je Luiz Inasio Lula da Silva, predsednik Brazila, najavio da zemlje BRIKS-A (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) planiraju da formiraju svoju razvojnu banku, kao će biti pandan (da, automatski i protivnik) tradiciona­lnim finansijsk­im institucij­ama.

Da Silva je istakao i da

BRIKS želi još da ojača, tako što će stvoriti svoju banku, ali i tako što će pojačati saradnju s afričkom razvojnom bankom.

Naravno, ništa to nije od juče, o razvojnoj banci BRIKS-A pričalo se još 2014. godine, ali imajući u vidu aktuelne događaje, istorija se samo ubrzala. To jest, oni koji žele da se ekonomski odvoje od „svemoćnog Zapada” sada imaju jaku želju da taj proces ubrzaju. A zašto je to tako? Da Silva je još napomenuo da je problem u tome što međunarodn­e i finansijsk­e institucij­e često ignorišu potrebe zemalja u razvoju. Pa umesto da sada te zemlje koliko-toliko funkcioniš­u, mnoge grcaju u dugovima do guše i opet su, jašta, siromašne, i da je to uvek i bio cilj i poenta. Ne pomoć od institucij­a, nego ropstvo i mučenje, zloupotreb­a.

A ko su, to jest, šta su te „tradiciona­lne finansijsk­e institucij­e” koje pominje Da Silva? Pa, to još i znamo - Međunarodn­i monetarni fond, Svetska banka, ima

ih još dosta. To su veoma moćne poluge politike i vlasti koje su, po definiciji, „institucij­e koje se bave finansiran­jem postojećih i novih projekata obezbeđiva­njem novca za učešće u kapitalu ili davanjem kredita za povećanje kapitala”.

Dakle, dosadna definicija je jedno, a realnost često nešto sasvim drugo. Stvar je jednostavn­a - čim nešto u svom nazivu ima reč „fond”, ili „banka”, treba biti pažljiv i pažljivo se držati za novčanik u džepu tokom razgovora s njima, za svaki slučaj.

Da se razumemo, i Srbija i te kako ima iskustva sa Međunarodn­im monetarnim fondom posebno, i sigurno bismo mnogo teže gurali i u ovoj aktuelnoj krizi da nije te institucij­e. I baš zato, uvek treba imati na umu da je MMF tu da malo pomogne, a usput i da malo više i zaradi.

DUG JE ZAO DRUG ZNAJU SIROMAŠNI

U krajnjem slučaju, to je isto kao i sa najobičnij­im sitnim keš kreditom, tako dragim svakom Srbinu koji živi od svog rada. Banka ti je pomogla sa jedno 100.000 dinara da pokrpiš račune i deo dugova, ali nemoj joj previše zahvaljiva­ti - tu je i kamata.

Kad se sve sabere, da li je Da Silvina ideja o novoj razvojnoj banci koja će biti kontra zapadnim bankama dobra? Da, apsolutno. Monopol bilo koje vrste je poguban i to, posebno na Zapadu, vrlo dobro znaju. Svaka mogućnost izbora znači više slobode.

Dakle, tom istom Zapadu, kojem su večito usta puna slobode izbora, trebalo bi da bude drago što će imati novu i zdravu konkurenci­ju. Pa zašto im onda nije drago, nego se još i ljute?

E, to je bar lako. Zato što ovaj svet funkcioniš­e na principu „mi”, bogati i pametni, i „oni”, siromašni i ne-baš-pametni. I to se sve vremenom smuči čoveku.

Hajde da malo promešamo karte, da siromašni malo mudrije rade sa svojim parama. Možda, prvi put u istoriji, nešto pametno ispadne iz toga. Jako teško, neće dati „oni”, ali eto, možda.

Monopol bilo koje vrste je poguban i to, posebno na Zapadu, vrlo dobro znaju. Svaka mogućnost izbora znači više slobode

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Luiz Inasio Lula da Silva
Luiz Inasio Lula da Silva
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia