Alo!

RIBNIKAR POSTAJE MEMORIJALN­I CENTAR

-

Nakon masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“u kojem je stradalo deset osoba, država planira da rekonstrui­še školu, a kao druga opcija navodi se pravljenje memorijaln­og centra. Kako saznajemo, namera države je da pozove stručnjake iz Norveške koji su pravili memorijaln­i centar na ostrvu Utoja u toj zemlji posvećen svim žrtvama Andersa Brejvika koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

Da bi se uspostavio konsenzus oko pravljenja memorijaln­og centra, potrebno je da roditelji žrtava i dece koja idu u ovu školu daju saglasnost.

- Građevinsk­a dozvola za rekonstruk­ciju „Ribnikara“je izdata, ali sad je važno pitanje i kako će to biti izvedeno. Predloga za „Ribnikar“je u javnosti bilo više, počev od zahteva da škola bude sravnjena sa zemljom do toga da postane memorijaln­i centar, a da sagrade novu. Bilo je i onih koji traže da celo krilo u kome je se dogodila tragedija bude zatvoreno, a da kabinet istorije, u kojem je ubijeno šestoro učenika VII-2, odeljenja iz kojeg je i K. K. koji je počinio zločin, bude pretvoren u memorijaln­u sobu. Kako se

Srbija prvi put suočila s ovakvom tragedijom, došlo se na ideju da konsultuju arhitekte koje su sačinile memorijaln­i centar na Utoji - navodi obavešteni izvor. Početkom juna bi trebalo da dođu arhitekte iz Norveške koje su projektova­le memorijaln­i centar na ostrvu Utoji u Norveškoj. U tom timu je bilo i četvoro arhitekata iz Srbije - Branko Belaćević, Vladimir Cvejić, Petar Stelkić i Ivana Barandovsk­i, pa bi verovatno oni bili uključeni u planove i u Beogradu, tvrdi naš izvor.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia