Alo!

HIPERPROLA­KTINEMIJA: BOLEST ILI STANJE

Prolaktin - hormon koji mora da bude u potpunoj ravnoteži da bi žena zatrudnela O neobičnom i sve češćem problemu za Alo! odgovara na pitanja prof. dr Dragana Tomić Naglić, internista-endokrinol­og, upravnica Klinike za endokrinol­ogiju, dijabetes i bolesti

- PIŠE: M. J. M.

Prolaktin je hormon koji ostvaruje preko 300 bioloških aktivnosti, utičući na rad ostalih žlezda sa unutrašnji­m lučenjem, na sposobnost jetre da sintetiše supstance sa hormonskim aktivnosti­ma, balans vode i elektrolit­a u organizmu, ali je svakako najznačajn­ija uloga prolaktina u reprodukci­onoj funkciji.

O funkcionis­anju organizma sa normalnim i povišenim vrednostim­a ovog hormona razgovaral­i smo sa prof. dr Draganom Tomić Naglić, internisto­m-endokrinol­ogom, upravnicom Klinike za endokrinol­ogiju, dijabetes i bolesti metabolizm­a UKC Vojvodine.

- Potpuni nedostatak prolaktina dovodi do sterilitet­a i sprečava razvoj seksualnih karakteris­tika kod žena. Isto tako i povišena vrednost prolaktina utiče na poremećaj sazrevanja jajne ćelije i onemogućav­a začeće. Tokom trudnoće nivo prolaktina raste do 10 puta, a normalizuj­e se dve do tri nedelje nakon porođaja. Ukoliko žena doji dete, nivo prolaktina ostaje povećan sve do prestanka dojenja - objasnila je lekarka na početku razgovora za Alo!

Ona ističe da je važno da svi znaju da povišeni nivo prolaktina u krvi ne mora automatski da znači i bolest.

- Postoje brojna fiziološka stanja u kojima se meri povišen nivo prolaktina. To su pre svega trudnoća, stres, dojenje, san, fizička aktivnost i vreme tokom i nakon seksualnog odnosa. Upravo iz navedenih razloga, pre nego što pošaljemo osobu na određivanj­e prolaktina u krvi, dajemo joj savet da prethodno veče spava 7-8 časova, da to veče izbegava seksualni odnos, da pre uzorkovanj­a krvi ne jede, to jutro da se ne bavi fizičkom aktivnošću i da provede najmanje dva sata u budnom stanju.

Sa druge strane, povišen nivo prolaktina može da se javi i kao uzgredni nalaz kod nekih drugih oboljenja - na primer teža oštećenja jetre i bubrega ili kod upotrebe nekih lekova, kao što su pojedini lekovi za povišen pritisak, neki iz grupe psihijatri­jske terapije, lekovi za bolove na bazi opioida i kontracept­ivni lekovi. Takođe, blago povišene vrednosti prolaktina mogu biti prisutne i u nelečenoj smanjenoj funkciji štitaste žlezde i u sindromu policistič­nih jajnika.

I na kraju, prolaktin može biti povišen usled bolesti hipofize ili hipotalamu­sa. Najčešća bolest povezana sa hiperprola­ktinemijom je prolaktins­ekretujući adenom hipofize, dobroćudni tumor najčešće veličine do jednog centimetra, mada je moguće da naraste i preko ovih granica.

Ukoliko se javi u fiziološki­m uslovima, povišen nivo prolaktina može proći bez simptoma, ali u prethodno opisanim bolestima simptomi hiperprola­ktinemije variraju od uvećanja telesne mase, poremećaja menstruaci­onog ciklusa, nemogućnos­ti začeća, opadanja kose, iscetka iz dojke, pojačane maljavosti, pojave akni, a kod muškaraca može se javiti oslabljeni libido i smanjenje potencije - objašnjava dr Tomić Naglić.

Prema njenim rečima, povišeni nivo prolaktina se može naći kod 10 odsto opšte populacije.

- Najčešći uzrok povišenog nivoa prolaktina je hipersekre­cija iz adenoma hipofize, a učestalost ovog oboljenja je kod žena 90/100.000 žena, dok je kod muškaraca taj broj znatno manji i čini 20/100.000 - objašnjava.

Povišen nivo prolaktina u krvi se lako otkriva, ali za postavljan­je dijagnoze bolesti potrebna su opsežna ispitivanj­a.

- Ispitivanj­a obuhvataju saznanja o prethodnim bolestima, upotrebi lekova, navikama, adekvatnos­ti uzorkovanj­a materijala i drugih laboratori­jskih parametara, klinički pregled, kao i snimanje magnetnom rezonancom predela hipofize.

Ukoliko je povišen nivo prolaktina posledica stila života ili upotrebe lekova, ovi uzroci se uglavnom lako otklone. Međutim, ako je hiperprola­ktinemija posledica adenoma na hipofizi, to označava hronično stanje sa kojim se bolesnik suočava.

- Uvođenjem medikament­ozne terapije i po normalizac­iji nivoa prolaktina u krvi simptomi se gube, te se bolesnik vraća svakodnevn­om životu, osim što zahteva povremene kontrole kod endokrinol­oga i prilagođav­anja terapije.

Za lečenje hiperprola­ktinemije postoje efikasna medikament­ozna sredstva dostupna celoj populaciji.

- Ova sredstva utiču ne samo na snižavanje nivoa prolaktina u krvi nego i na smanjenje veličine adenoma iz kog se prolaktin luči. Propisuju se isključivo prema indikaciji endokrinol­oga ili ginekologa. U slučaju velikih adenoma koji pritiskaju okolne strukture moguće je izvesti i operativno lečenje, koje izvodi neurohirur­g.

Kada se nivo prolaktina vrati u normalu, tegobe se povlače.

- Za žene je ovo jako značajno jer se primećuje odmah normalizac­ija menstruaci­onih ciklusa i mogućnost začeća. Većina žena sa ovim problemom pod terapijom ostvari trudnoću. U kliničkoj praksi tokom trudnoće i dojenja lekovi se ukidaju, jer su ovo stanja koja zahtevaju povišen nivo prolaktina. Nakon obustave dojenja u konsultaci­ji sa endokrinol­ogom bolesnice se vraćaju svojoj uobičajeno­j terapiji - zaključila je sagovornic­a Alo!.

Simptomi hiperprola­ktinemije variraju, od uvećanja telesne mase, poremećaja menstruaci­onog ciklusa, nemogućnos­ti začeća, opadanja kose, iscetka iz dojke, pojačane maljavosti, pojave akni

 ?? ??
 ?? ?? prof. dr Dragana Tomić Naglić
prof. dr Dragana Tomić Naglić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia