Alo!

ALBANSKI GRADONAČEL­NICI HOĆE OPET SILOM U OPŠTINE

Ovo je vid pritiska na Srbe na Kosovu i Metohiji kojima se poručuje da ne mogu ostati na severu, kaže ministar odbrane Miloš Vučević

- PIŠE: M. J.

Albanski gradonačel­nici ne odustaju od podizanja tenzija na severu Kosova i Metohije. Oni će danas, kako je planirano, u pratnji specijalac­a ROSU ponovo ući u opštinske zgrade kako bi, navodno, obavljali svoje gradonačel­ničke dužnosti.

Tako je albanski gradonačel­nik Leposavića, Ljuljzim Hetemi, kazao da će to učiniti čak iako se ponovi situacija od petka kada su na okupljene Srbe specijalci ispalili na desetine suzavaca i šok-bombi.

- Ući ću u zgradu opštine čak iako se ista situacija ponovi. Ne može me svako ko baca kamenje sprečiti da uđem u državne objekte - rekao je on. Ove pretnje nisu nimalo bezazlene i toga su svesni Srbi sa severa Kosova i Metohije.

Ostaje otvoreno pitanje da li će i Srbi zaposleni u tim opštinama danas moći da dođu na svoja radna mesta, odnosno da li će im to dozvoliti novi gradonačel­nici, ROSU specijalci i prištinske vlasti. Srpska lista tražila je od komande Kfora da ta misija omogući Srbima da dođu na svoja radna mesta. Do sada iz ove misije nije bilo obaveštenj­a da li će posredovat­i u tom procesu.

Jedan od Srba koji radi u opštini Leposavić kazao je da ga neće iznenaditi ukoliko mu danas zabrane da uđe u svoju kancelarij­u.

- Branili su nam hleb, kretanje, izbore, pravo na život i lečenje, pa neće biti iznenađenj­e da nam zabrane i da radimo. Samo se plašim da situacija ne eskalira i da ne dođe do još veće krize rekao je on.

Ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je da je situacija na Kosovu i Metohiji prividno mirna i da ona može da eksplodira svakog trenutka jer je napetost maksimalna, posebno među Srbima koji su ugroženi poslednjim teroristič­kim aktima režima Aljbina Kurtija.

On je kazao da srpski narod očekuje odlučniju akciju Kfora.

- Važno je ako Srbi uspeju da na miran način iskažu svoje protivljen­je onome što im se dešava, posebno u četiri opštine na severu, a da ne dođe do dalje eskalacije. Kurti radi na tome da etnički očisti Kosovo od Srba i to mu je glavna agenda. Ovo je vid pritiska na Srbe na Kosovu i Metohiji kojima se poručuje da ne mogu ostati na severu - rekao je Vučević, i dodao da je cilj i da Srbija možda bude uvučena u sukob, gde bi bila prikazana kao agresor i da bi trebalo biti politički mudar, obazriv i odbraniti Srbe na KIM.

Vučević je rekao da Srbija neće dozvoliti da neko pređe crvene linije, odnosno da neće dozvoliti da se ponove „Oluja“, „Bljesak“ili 17. mart 2004. godine.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia