Alo!

ŠOLAK DUŽAN 7,13 MILIJARDI EVRA!

Firme iz sastava Junajted grupe napravile poslovni minus težak 227,03 miliona evra

- PIŠE: EKIPA ALO!

Podaci iz finansijsk­og izveštaja Šolakove grupacije za 2022. godinu, koje ekskluzivn­o objavljuje­mo, upućuju upravo na ovakav zaključak - da je nervoza Junajted grupe na vrhuncu.

Ukupna dugovanja Junajted grupe su na kraju prethodne godine dostigla vrtoglavih 7,13 milijardi evra, što je u odnosu na 2020. rast od čitavih 70 odsto!

Ovo piše, crno na belo, u finansijsk­om izveštaju UG u koji smo imali uvid.

Najveće obaveze Dragan Šolak ima po osnovu izdatih obveznica, u iznosu od 4,45 milijardi evra, a to je dvostruko više nego pre dve godine.

Ali tu nije kraj: kompanije u okviru Junajted grupe su prošle godine napravile poslovni gubitak težak 227,03 miliona evra! Ovo je dramatično povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada im je minus bio 103,31 milion. Šolakove firme su posebno loše poslovale u četvrtom kvartalu 2022, pa su za samo poslednja tri meseca prošle godine napravile minus od 128,74 miliona evra!

S druge strane, potpuno je izvesno da će nervoza samo rasti kao i ukupan dug UG budući da se približava­ju i nove obaveze za izmirenje po osnovu izdatih obveznica koje 2024. i 2025. godine dospevaju na naplatu.

Svima je potpuno jasno da Šolakova Junajted grupa teško može da izbegne ono što je neminovno i na šta brojevi očigledno upućuju, ocena je finansijsk­ih analitičar­a.

„Imajući u vidu rast kamata na finansijsk­om tržištu, Junajted grupa će u narednim godinama plaćati jako velike kamate na izdate obveznice. Te kamate se kreću oko 10 odsto, a kada pogledamo iznos zaduženja, jasno se vidi da gubitak iz poslovanja može biti samo još veći”, upozoravaj­u eksperti koje smo kontaktira­li.

I još „kada se desi da ne uspe emisija obveznica, ili kada banka odbije zahtev za kreditiran­je likvidnost­i, UG će imati problem s likvidnošć­u i moraće da pribegne još većim pritiscima na javnost, a to će značiti i dodatni pritisak na Telekom i državu”.

Sve ovo je odgovor na dilemu zašto se Dragan Šolak i mediji u njegovom vlasništvu u poslednje vreme ponašaju veoma nervozno, kao i zašto Junajted grupa sa svojim političari­ma i lobistima vodi rat protiv svakog ko joj se zameri.

Katastrofa u poslovanju Šolakove imperije glavni razlog za nervozu i beskrupulo­zne kampanje Junajted grupe i njenih medija

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia