Alo!

SIFILIS HARA FRANCUSKOM

POLNE BOLESTI SE SVE VIŠE ŠIRE EVROPOM, POSLE E

- PIŠE: P. M./AGENCIJE

Samo par nedelja nakon što je britansko Ministarst­vo zdravlja objavilo uznemiruju­će podatke o dramatično­m porastu obolelih od sifilisa u Velikoj Britaniji, isti problem je zadesio i Francusku, prenosi portal Frans24.

„U poslednjih nekoliko godina Francuska je doživela nagli porast polno prenosivih bolesti, ali postoji jedna bolest koja raste alarmantno­m brzinom - sifilis. Prema izveštaju koji je objavila francuska Agencija za javno zdravlje, polno prenosive bakterijsk­e infekcije, hlamidija, gonoreja i sifilis naglo su porasle u kontinenta­lnoj Francuskoj između 2020. i 2022. godine. Iako je hlamidija i dalje najčešća polno prenosiva infekcija, stručnjaci su zabrinuti zbog naglog porasta slučajeva sifilisa, koji su skočili za čak 110 odsto“, piše portal.

Zbog stalne borbe protiv HIV-A, sifilis je dugo bio potisnut na drugo mesto i o njemu

se manje govorilo u francuskoj zdravstven­oj politici. U međuvremen­u je broj slučajeva eksplodira­o, porastao je za 110 posto između 2020. i 2022. godi

ne. Lekari kažu da je delimično kriv naučni napredak, posebno u borbi protiv HIV-A.

„Ljudi se sve manje štite, delimično zato što se više ne boje side jer naučni napredak znači da je sada moguće voditi nekompliko­van život čak i ako imate HIV“, objasnio je Pjer Tatevin, voditelj Infektivno­g odeljenja za bolesti bolnice „Rene“.

Postoji još jedan razlog za nagli porast sifilisa.

„Postalo je veoma lako pronaći seksualne partnere preko aplikacija za upoznavanj­e. Povećavate broj partnera, a da ne znate ko su, kakve su im navike ili kakva je njihova medicinska istorija“, naglasio je Tatevin.

Pronalazit­e seksualne partnere preko internet aplikacija, a ne znate ko su ni kakva im je medicinska istorija

PJER TATEVIN

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia