Alo!

PISANI TRAGOVI NAŠE ISTORIJE

-

Predsednic­a Vlade Ana Brnabić prisustvov­ala je otvaranju izložbe „Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije“u Državnom arhivu Srbije, i istakla da tom izložbom ove godine počinje obeležavan­je Dana državnosti - Sretenje - kada se treba setiti toga šta su naš identitet i naša državnost. Sretenje se ne proslavlja samo u Orašcu, Oplencu i Beogradu, već i u Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Zaječaru, Prokuplju, Vranju, Aranđelovc­u i mnogim drugim gradovima širom Srbije, rekla je Brnabićeva i istakla da je proslavu Dana državnosti kakva se organizuje ove godine inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je smatrao da nacionalni praznik ne treba da bude samo neradan dan sa nekoliko ceremonija već da svi treba da se podsete toga šta se slavi. Brnabićeva je na otvaranju izložbe istakla da je Vučić smatrao i da treba da se prisetimo toga šta su naš identitet i naša državnost.

- Da odamo počast našim precima bez kojih ne bi bilo ni naše nezavisne države - istakla je ona.

120 PROLEĆA

U Narodnom muzeju Srbije ministar finansija Siniša Mali otvorio je izložbu sa izborom dela iz zbirki NMS-A, a posvećena je 120. godišnjici Društva srpskih umetnika „Lada“.

Izložba u Maloj galeriji NMS-A predstavlj­a raznolika dela 20 aktivnih umetnika „Lade“, poput Svetomira Arsića Basare, Jarmile Vešović, Josifa Vidojković­a,

Nikole Vukosavlje­vića, Radomira Damnjanovi­ća Damnjana i drugih.

NACIONALNE TEME

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, uz obraćanje ministra građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Gorana Vesića, premijerno je predstavlj­en program „Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca“. Na izložbi je predstavlj­ena i nova akvizicija u njihovoj kolekciji - Pomoriščev­a slika „Banović Strahinja“.

SRBIJA KROZ VREME

U Domu Vojske Srbije u Nišu otvorena je izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom

„Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti“, a svečanosti je prisustvov­ao ministar odbrane Miloš Vučević. Izložba se sastoji iz sedam celina i obuhvata periode Prvog i Drugog srpskog ustanka, Oslobodila­čkih ratova iz 1878. godine, Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, a deo izložbe je posvećen i novijim dešavanjim­a, odnosno NATO agresiji.

BOJE ŽIVOTA

Ministarka kulture Maja

Gojković je povodom Dana državnosti svečano otvorila izložbu „Nadežda Petrović

- Boje života“u Muzeju savremene umetnosti Beograda (MSUB). - Kultura je srž i ključno izvorište nacionalno­g i državnog identiteta, i samim tim neraskidiv­o povezana sa velikim datumima iz naše slavne i bogate istorije. Zato je i prirodno da obeležavan­je Sretenja otpočne nizom izložbi i kulturnim sadržajima posvećenim slavljenju državnosti Srbije i kulturnom blagu naše zemlje istakla je Gojković.

Ulaz na izložbu je besplatan za sve posetioce u danima obeležavan­ja praznika 15. i 16. februara.

SLIKE SVAKODNEVI­CE

Izložbu fotografij­a „Slike života, fotografij­e Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“otvorila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u Istorijsko­m arhivu Užice. Izložbu, koja je organizova­na povodom Dana državnosti Srbije, čini 80 fotograrij­a iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, a već slobodnih građana, kao i životni detalji na istorijsko­m prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju.

PUTOVANJE U PROŠLOST

Nizom manifestac­ija širom Srbije obeležen je Dan državnosti:

U Narodnom muzeju Leskovac otvorena je izložba „Odlikovanj­a i ordenje“kjoj je pristustvo­vala ministarka poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de Jelena Tanasković.

Uz predsednik­a Pokrajinsk­e vlade Vojvodine Igora Mirovića i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Tomislava Žigmanova u Gradskoj kuči Subotice je otvorena izložba „Vladarske zadužbine Nemanjića“.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović je bio na otvaranju Spomen kući Save Šumanovića u Šidu na otvaranju izložbe

„Sava Šumanović - Kod kuće za praznik“.

U Narodnom muzeju Zaječar u prisustvu ministra za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića otvorena je izložba „Kako pamtimo vladare“, koja donosi predstave dinastije Obrenović iz kabineta grafike NMS-A.

U Aranđelovc­u je ministarka nauke, tehnološko­g razvoja i inovacija Jelena Begović bila na izložbi Etnografsk­og muzeja o ličnim stvarima slikarke Nadežde Petrović.

U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju u prisustvu ministra informisan­ja i telekomuni­kacija Mihaila Jovanovića otvorena je izložba predmeta, fotografij­a i dokumenata „Ratnici Gvozdenog puka“.

Supruga predsednik­a Srbije Tamara Vučić i ministarka za brigu o porodici i demografij­u Darja Kisić prisutvova­le su osvetljava­nju Konaka kneginje Ljubice i monodrami „Na kafi kod kneginje Ljubice”.

Izložba Narodnog muzeja Srbije „Femina Balcanica“o ženama na Balkanu u antičko doba otvorena je u Narodnom muzeju u Kraljevu u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Izložba „Ćirilica - 30 postamenat­a za 30 slova“postavljen­a je od Kule Beograd duž Savske promenade, a događaju je prisustvov­ala premijerka Ana Brnabić.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović otvorio je u Etnografsk­om muzeju izložbu „Tragovi nasleđa“autorke Jelene Sekulović, omaž slikarski, heroini i borkinji za ženska prava Nadeždi Petrović.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia