Alo!

BOLESTI KRZNA I KOŽE KOD MAČAKA

-

Da li ste ikada čuli da vam neko kaže da im mačka ima alergije? Da li vam je veterinar sugerisao da bi alergije mogle biti problem za mačku? Ako je tako, onda ste verovatno shvatili da alergije za mačke nisu tako jednostavn­e. Postoji nekoliko vrsta alergija.

6 RAZLOGA ZAŠTO VAŠA MAČKA GUBI DLAKU

Da biste saznali tačne uzroke gubitka dlake, najbolje je da se posavetuje­te sa veterinaro­m. U većini slučajeva razlog nije ozbiljan, ali je dobro biti siguran. Mogući uzroci gubitka dlake su:

ALERGIJE

Oni su glavni uzrok gubitka dlake. Kao i ljudi, vaša mačka može biti alergična na hranu, ujede insekata, lekove, prašinu ili polen. Da bi ublažila svrab, mačka će lizati dlaku sve do gole kože. Alergije se lako leče, ali ćete joj možda morati davati lekove do kraja života.

PARAZITI

Buve, grinje, vaške i krpelji mogu izazvati preterano češanje, uzrokujući potpuni gubitak dlake na nekim delovima, čak i čireve. Pitajte veterinara koji lek treba da koristite.

INFEKCIJA UZROKOVANA LIŠAJEVIMA

Ne, lišajevi nisu crvi. To je gljivična infekcija. A ljuskavi prsten kojem nedostaje dlaka u sredini je znak lišaja. Vaš veterinar može bezbedno da dijagnosti­kuje ovo i prepiše antifungal­ne kreme ili masti, medicinske kupke ili čak oralne lekove.

STRES I ANKSIOZNOS­T

Kada su mačke pod stresom i opsesivno se ližu i češu, mogu izgubiti krzno. Veterinari ovo zovu psihogena alopecija. Mačke koje pate od stresa obično ližu svoj stomak, bokove i noge. Psihogena alopecija je najčešća kod ženki rasnih rasa sa nervnim osobinama. Obradite njihove rane i pitajte veterinara da li su im potrebni antidepres­ivi ili promene u okruženju.

BOL

Mačke sa artritisom mogu lizati bolno mesto.

RETKI UZROCI

Čiste rase, kao što su himalajske i bengalske mačke, verovatnij­e imaju gene koji uzrokuju gubitak dlake. Druge, poput one rase sfinks, rađaju se bez dlake. Malo je verovatno, ali gubitak dlake može biti simptom problema s imunološki­m sistemom, dijabetesa, preterano aktivne štitne žlezde ili raka. Recite svom veterinaru sve o ishrani, ponašanju i okruženju vaše mačke kako biste pomogli u utvrđivanj­u uzroka.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia