Alo!

DOZVOLJENO DRŽATI U STANU

-

U jednoj Fejsbuk grupi koja okuplja ljubitelje pasa, žena iz Zagreba požalila se na upravnicu zgrade koja je na vratima same zgrade stavila ištampani izmišljeni zakon o držanju pasa u stanu.

Kako kaže, u svom stanu od 40 kvadrata živi s dva odrasla psa, što nije bio problem do dolaska nove upravnice. Međutim, njenim dolaskom se sve promenilo. Ona ih je sada upozorila da je „u stanu dozvoljeno držati samo jednog odraslog psa ili mačku“.

„Pozivajući se na član 13. prema kom je vlasnik čiji pas učestalim i dugotrajni­m lajanjem ili zavijanjem remeti mir građana dužan da po pritužbi komšija odmah preduzme odgovaraju­će mere, kako bi se sprečilo dalje uznemirava­nje. Makar to podrazumev­alo i uklanjanje samog psa!“, stoji navodno na obaveštenj­u u zgradi.

SMETAJU JOJ ŽIVOTINJE

Priča je odmah izazvala velik interes javnosti koja je stala na stranu vlasnice pasa.

„Upravnica zgrade je očigledno frustriran­a“, „S tim zakonom ne može ništa, to postoji samo na njenom papiru“, „A šta je s problemati­čnim stanarima?“, „Upravnici zgrade očigledno dosadno i nema pametnijeg posla“, neki su od komentara.

Da li Zakon propisuje konkretan broj ljubimaca koje je dozvoljeno držati u stanu?

Ograničenj­a u broju kućnih ljubimaca kada je u pitanju teritorija grada Beograda ne postoje. Ipak, važno je naglasiti da onaj ko drži kućne ljubimce mora ispoštovat­i sve što piše u Zakonu o dobrobiti životinja kako bi imale sve neophodne uslove za boravak u tom prostoru.

BRIGA, NEGA, PROSTOR

- Svaka lokalna samouprava donosi odluku kada, gde i koliko se životinja može držati u/na prostoru. U Zakonu o dobrobiti životinja piše koliki je prostor predodređe­n za jednu životinju – kaže Budimir Grubić, direktor JKP „Veterina Beograd“.

U pomenutom zakonu navedena su i osnovna načela zaštite dobrobiti životinja kao što su briga,

Radu smo pronašli na auto-putu Beograd - Novi Sad. Pregažena je ležala tu ko zna koliko sati. Kada smo je odneli kod veterinara, saznali smo da ima sedam preloma. Operacija je uspela, Rada je danas veseo i zdrav pas, a posledice se skoro ne primećuju. Slaže se s drugim psima, ne reaguje na mačke i druge kućne ljubimce, obožava da trči i igra se s lopticama u dvorištu. Voli decu i ljude. Traži dom u Novom Sadu ili Beogradu i okolini. Udomite Radu i biće vam najbolja prijatelji­ca do kraja života. Pozovite broj telefona

Udruženja „Pet Mondo“065/272 73 74. integralno­st, načelo posvećivan­ja pažnje dobrobiti životinja itd. - Svako ko ima kućne ljubimce mora biti spreman da ispoštuje osnovna načela kao što su briga i nega, prostor... Potrebno je i da osoba koja ima kućne ljubimce o njima vodi brigu kada je u pitanju vakcinacij­a, čipovanje... - ističe Grubić.

KOME PRIJAVITI TUĐI PROBLEM?

Ukoliko se desi da se stanari zgrade nađu u situaciji gde veliki broj životinja u stanu komšije ugrožava kućni red, higijenu stambene jedinice ili se sumnja na to da je dobrobit životinja ugrožena, Grubić navodi kome se mogu obratiti za prijavljiv­anje problema.

- Ukoliko je ugrožena dobrobit životinja, trebalo bi sa se obrate Veterinars­koj inspekciji. Ako je u pitanju higijena, onda Komunalnoj policiji, a ako dolazi do remećenja javnog reda i mira, onda MUP-U.

USVAJANJE PREKO PET MONDA

„Pet Mondo“sve životinje udomljava isključivo uz potpisan ugovor o odgovornom vlasništvu. Svaka od životinja ima svoj zdravstven­i karton. Sve su sterilisan­e, čipovane i vakcinisan­e, a imaju i svoj pasoš. Takođe, svi udomitelji od Udruženja dobijaju paket koji sadrži identifika­cionu pločicu s imenom životinje i brojem telefona novog vlasnika, ogrlicu, paket hrane i igračku. Pogledajte ljubimce koji traže dom na našem sajtu www. petmondo.rs ili na društvenim mrežama Fejsbuk, Iks i Instagram sa nalogom Pet Mondo Serbia.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia