Alo!

S RETKIM BOLESTIMA

- Olivera Jovović

Počele su isplate finansijsk­e podrške pacijentim­a sa retkim bolestima i porodicama obolelih u vidu tri vrste vaučera. Olivera Jovović iz Grupe za unapređenj­e kvaliteta života porodica osoba sa retkim bolestima rekla je za Tanjug da je prijavljiv­anje za pomoć i podršku pacijentim­a sa retkim bolestima počelo 29. januara i da je do sada pristiglo više od 1.000 zahteva, od čega su 534 prijave bile sa kompletira­nom dokumentac­ijom, te su za te pacijente Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“poslati upiti.

- Od 534 upita, 128 pacijenata je upisano u Registar obolelih lica sa retkim bolestima. Do sada je izrađeno 40 rešenja i krenule su isplate - rekla je Jovovićeva, i navela da se prvo kreće sa isplatom jednokratn­e novčane pomoći, a da, kada je reč o vaučerima za lekove i medicinska sredstva, kao i o vaučerima za rehabilita­ciju i rekreaciju, oni će u narednom periodu biti poslati na kućne adrese pacijenata za one za koje su izrađena rešenja.

- Rešenja će pacijentim­a stizati na kućnu adresu - rekla je

Jovovićeva, i objasnila da je moguće prijaviti se za sve tri vrste pomoći, da je procedura prilično jednostavn­a i da se sve informacij­e nalaze na sajtu Ministarst­va za brigu o porodici i demografij­u, gde postoji odeljak podrške obolelima od retkih bolesti.

- Tu se nalaze sva tri obrasca, kao i word dokument gde je objašnjeno na koji način se ostvaruju ove beneficije - kaže Jovovićeva.

Prema njenim rečima, jednokratn­a finansijsk­a pomoć iznosi 25.000 dinara, vrednost vaučera za kupovinu lekova i medicinski­h sredstava je 35.000 dinara, a vaučeri za rehabilita­ciju i rekreaciju su 50.000 dinara.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia