Alo!

TERORISTI OVK MI UBILI OCA I BRATA

- M. J.

Srbin koji je u svojstvu zaštićenog svedoka svedočio u Hagu u procesu koji se vodi protiv komandanta OVK Hašima Tačija kazao je da mu je ova teroristič­ka grupa otela celu porodicu i da su mu ubili oca i brata.

Iako ima status zaštićenog svedoka, ovaj muškarac je svedočio bez ikakve zaštite identiteta, pa su svi u sudnici, čak i optuženi Hašim Tači, nesmetano mogli da vide o kome se radi. Na ovaj način ugrožena je bezbednost ovog svedoka i njegov život doveden je u opasnost.

Svedok je, bez obzira na to, kazao da se ovaj tragični događaj desio u leto 1998. godine, a da su tela članova njegove porodice pronađena devet godina kasnije. - OVK je 17. jula 1998. godine otela mog oca, majku, brata, snahu i tek rođenog bratanca, koji su se automobilo­m vraćali iz Vrnjačke Banje. Oca i brata pripadnici

OVK odveli su ka Mališevu i više nikada nisu viđeni živi. Majku, snahu i bratanca OVK je osam dana držao u policijsko­j stanici u tom gradu. Majka je rekla da je čula jauke iz podruma policijske stanice - izjavio je ovaj svedok. Prema optužnici, u policijsko­j stanici u Mališevu bio je jedan od desetina pritvora u kojima je OVK nezakonito držao, mučio i zlostavlja­o sve koje je smatrao protivnici­ma.

Nakon osam dana provedenih u zarobljeni­štvu u policijsko­j zgradi u Mališevu, njegova majka, snaha i tek rođeni bratanac prebačeni su autobusom na drugu lokaciju. U zarobljeni­štvu proveli su ukupno dve nedelje.

Potvrdu da mu je OVK ubila oca i brata, svedok je dobio tek 2007. godine, kada su pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

- Naš DNK je 2007. pronađen na posmrtnim ostacima. Kad su nam javili, majka se razbolela i za mesec dana je umrla. U martu je preminula, a ja sam u junu preuzeo tela ispričao je svedok čije kodno ime je 0498.

Inače, ovaj svedok je u leto 1998. nestanak brata i oca prijavio misiji OEBS, Lekarima bez granica, policiji Srbije i drugim institucij­ama. I sam je tragao za članovima svoje porodice. - Učestovao sam u potrazi i u Maršu mira od Orahovca do Dragobilja, gde smo tražili svoje u oktobru ili novembru 1998, kada je OVK tamo pustio dvojicu novinara. Mislili smo da su tamo. Tada je bilo oko 4.000 ljudi opisao je svedok, i dodao da je njegova majka „do kraja života mislila da su joj sin i suprug živi i da se nalaze u nekom logoru ili rudniku gde prinudno rade“. Komandant OVK Hašim Tači optužen je za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima na KIM i u Albaniji 1998. i 1999. godine. Zajedno sa Tačijem, optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

 ?? ?? Svedočio bez zaštite identiteta, pa mu je bezbednost ugrožena
Svedočio bez zaštite identiteta, pa mu je bezbednost ugrožena
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia