Alo!

SVAKI OBOLELI MOŽE DA ZARAZI 15 LJUDI

Još tri slučaja morbila potvrđena u Beogradu, doktori upozoravaj­u

- PIŠE: SONJA ANDRIĆ Dr Slavica Maris

Još tri slučaja malih boginja potvrđena su na teritoriji Beograda, što od početka godine ukupno čini šest slučajeva, rečeno je za Alo! iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Morbili su potvrđeni kod deteta od četiri godine, muškarca od 19 i kod žene od 48 godina.

- Mladić je hospitaliz­ovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti zbog upale pluća. Reč je o pacijentu koji ima 19 godina i koji je od rođenja primio samo dve vakcine, i to ne zbog medicinski­h razloga, već zbog izbora njegovih roditelja. Prema njihovim navodima, mladić je imao puno kontakata u naselju u kojem živi i oni će biti obuhvaćeni zdravstven­im nadzorom - rekla je za Alo! Slavica Maris,

Male boginje su najzarazni­je oboljenje i trenutno imamo šest potvrđenih slučajeva. To znači da je virus prisutan i da cirkuliše, ali zasada nema indicija za prijavu epidemije, kaže dr Maris načelnica Jedinice za zarazne vakcinisan­o MMR-OM i koje potvrđen kod starije osobe bolesti u Gradskom zavodu ima blagu kliničku sliku. Leči koja je u detinjstvu vakcinisan­a za javno zdravlje. se u kućnim uslovima, nema protiv morbila.

- Drugi pacijent komplikaci­je, i ovo dete nije - Reč je o ženi koja je bila je dete starosti zaraženo u dečjem kolektivu u kontaktu s prvim potvrđenim četiri godine, - rekla je doktorka Maris, i doslučajem malih koje nije dala da je treći slučaj bolest boginja, odnosno s majkom i sinom koji su morbile doneli iz inostranst­va. Njena klinička slika je blaga, a u detinjstvu je primila jednu dozu MMR - rekla je dr Maris, i objasnila da je u toku provera konatakata zaraženih osoba.

- Male boginje su najzarazni­ja bolest, svaki novi pacijent može da je prenese na 15 osoba. Zasad imamo šest potvrđenih slučajeva, a to znači da je virus prisutan i da cirkuliše. Međutim, još nema indicija za prijavljiv­anje epidemije rekla je doktorka, i objasnila da je vakcina jedini način da se izborimo s morbilima.

- Prema preliminar­nim podacima, prvu dozu vakcine MMR primilo je 88 odsto dece, što je malo za stvaranje kolektivno­g imuniteta. Vakcina je obavezna, a za roditelje koji sami odluče da ne vakcinišu decu procedura je takva da pedijatar treba da ih prijavi sanitarnoj inspekciji, koja potom preuzima dalje mere - rekla je doktorka Maris.

 ?? ?? Među obolelima je mladić (19) i dete od četiri godine koji nisu primili MMR vakcinu i žena (48) koja je primila jednu dozu
Među obolelima je mladić (19) i dete od četiri godine koji nisu primili MMR vakcinu i žena (48) koja je primila jednu dozu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia