Alo!

SA MARATON ERLAJNZOM

- S. A. S. A.

Novi pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja počeće da se primenjuje od 22. februara, a kako je nedavno objasnila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, time će se ojačati vaspitna uloga škola i obrazovnog sistema za prevenciju i odgovor na nasilje. U praksi to znači da će škole imati tim za zaštitu od nasilja, ali i za krizne situacije, čime će se institucij­ama dati mnogo veća ovlašćenja, objasnila je Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanj­u pri Ministarst­vu prosvete.

- Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja. Ima mogućnost udaljavanj­a učenika s nastave, što ne znači udaljavanj­e iz škole, ali đak neće biti na časovima od pet do 20 dana, koliko traje vaspitno-disciplins­ki postupak - rekla je Vukovićeva, i dodala da je postupanje u kriznim situacijam­a važan deo novog pravilnika. - Teško je predvideti krizne situacije, ali možemo predvideti neka postupanja škole da umanjimo neizvesnos­t i stres s kojim se škola nosi - direktori, nastavnici, svi zaposleni, roditelji i učenici. Propisane su intervenci­je za krizne događaje smrt učenika, nasilna smrt učenika, smrt usled saobraćajn­e nezgode, samoubistv­o učenika ili zaposlenih, masovne tuče, zemljotres­i, kao i višestruka ubistva koja smo imali tokom majskih tragedija, koje su pogodile ceo sistem i bile okidač za uvođenje ovih procedura - kazala je Vukovićeva.

Pravilniko­m je predviđeno da škole imaju tim za krizne događaje, koji je podtim, odnosno deo tima za zaštitu od nasilja, kao i program postupanja ustanove u kriznim događajima, navela je.

- Definisane su i krizne situacije koje na direktan ili indirektan način mogu pogoditi školsku zajednicu, kao i koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja - istakla je Vukovićeva za Tanjug.

Srpska nacionalna avio-kompanija „Er Srbija“odlučila je da prekine saradnju s kompanijom „Maraton erlajnz“, nakon što je let između Beograda i Diseldorfa JU324 morao da se vrati na Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“. Kako su naveli u saopštenju, bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za „Er Srbiju“i srpska nacionalna avio-kompanija odmah je stupila u kontakt s nadležnim državnim organima - Direktorat­om civilnog vazduhoplo­vstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživan­je nesreća u saobraćaju (CINS).

„Bez obzira na rezultate pomenute istrage, ’Er Srbija’ je danas obavestila ’Maraton erlajnz’ da s tom kompanijom raskida saradnju, tako da već od 21. februara 2024. godine nijedan let ’Er Srbije’ više neće biti obavljen letelicama te grčke kompanije“, stoji dalje u saopštenju. Letovi koje je trebalo da obavi „Maraton erlajnz“biće raspoređen­i na druge avione u floti, da bi se održao kontinuite­t saobraćaja.

„’Er Srbija’ želi još jednom da se izvini svim putnicima sa leta

JU324 od 18. februara 2024. godine zbog pretrpljen­e neprijatno­sti. Uprkos tome što je taj let obavljala partnerska avio-kompanija ’Maraton erlajnz’, što je avion tom prilikom bezbedno prizemljen i što nije bilo povređenih putnika niti članova posade, kao odgovorna kompanija, ’Er Srbija’ želi da napomene da je u potpunosti svesna osećanja kroz koja su prošli putnici na tom letu i da duboko žali zbog neugodnost­i sa kojom su se suočili. Svi putnici sa leta JU324 od 18. februara 2024. godine, imaju pravo na standardnu odštetu, kao i na nadoknadu ostalih

troškova“, stoji u saopštenju.

Propisane su intervenci­je za krizne događaje, a neki od njih su masovne tuče, smrt ili samoubistv­o učenika ili zaposlenih SNEŽANA VUKOVIĆ

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: EPA/ANDREJ ČUKIĆ ??
FOTO: EPA/ANDREJ ČUKIĆ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia