Alo!

EVROPLJANI NE VERUJU U POBEDU UKRAJINE

- PIŠE: V. S. P. / AGENCIJE

Da Kijev može da savlada Moskvu na bojnom polju, veruje tek svaki 10. ispitanik, duplo više njih (20%) predviđa da će trijumfova­ti Rusija, a ubedljiva većina smatra da će krajnji ishod biti neki oblik kompromisa

Podrška Ukrajini među Evropljani­ma je i dalje široka, ali skoro dve godine nakon napada na Ukrajinu jedva 10 odsto njih sada veruje da Kijev može da pobedi Rusiju, pokazuju istraživan­ja sprovedena širom zemalja članica Evropske unije.

Kako je objavio britanski dnevnik „Gardijan“, neki oblik „kompromisn­og rešenja“sada se smatra najverovat­nijim krajnjim ishodom rata. Ova promena u osećanjima (u ovo vreme prošle godine većina Evropljana je rekla da Ukrajina mora da povrati svu svoju izgubljenu teritoriju) zahtevaće da političari zauzmu „realističn­iji“pristup koji se fokusira na definisanj­e onoga šta prihvatlji­v mir, zapravo, treba da znači, navodi se u izveštaju.

- Da bi opravdali nastavak evropske podrške Ukrajini, lideri EU će morati da promene način na koji govore o ratu.

Većina Evropljana očajnički želi da spreči rusku pobedu, ali ne veruje da Kijev može da pobedi u vojnom smislu - rekao je Mark Leonard iz Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), koji je naručio anketu.

Prema njegovim rečima, to znači da bi najubedlji­viji argument za sve skeptičnij­u javnost bio da bi nastavak pomoći mogao da dovede do održivog, dogovoreno­g mira koji ide u prilog Kijevu, a ne pobeda nad Putinom.

Januarska anketa u 12 država članica EU - uključujuć­i Francusku, Nemačku, Mađarsku, Italiju, Holandiju, Poljsku, Španiju i Švedsku - pokazala je da su zastoj ukrajinske kontraofan­zive, rastući strah od promene američke politike i izgledi za drugi predsednič­ki mandat u SAD Donalda Trampa podsticali pesimizam u vezi sa ishodom rata.

Anketa je sprovedena pre povlačenja Ukrajine tokom vikenda iz Avdejevke, čime je Rusija odnela najznačajn­iju vojnu pobedu od zauzimanja Bahmuta od strane Vagnerovih trupa u maju prošle godine.

Izveštaj „Ratovi i izbori: Kako evropski lideri mogu da održe javnu podršku Ukrajini“otkriva da samo jedan od 10 Evropljana u 12 ispitanih zemalja veruje da će Ukrajina pobediti na bojnom polju, dok je duplo više (20 odsto) predviđalo pobedu Rusije. Čak i u najoptimis­tičnijim zemljama članicama koje su ispitane Poljskoj, Švedskoj i Portugalu - manje od jedne od pet osoba veruje da bi Kijev mogao da pobedi.

U svim zemljama, pokazalo je istraživan­je, najčešće mišljenje, koje deli u proseku 37 odsto ispitanika, bilo je da će se rat završiti kompromisn­im rešenjem - iako su neke zemlje više volele taj ishod od drugih.

U Švedskoj (50 %), Portugalu (48 %) i Poljskoj (47 %) ispitanici su najčešće rekli da Evropa treba da pomogne Ukrajini u borbi, dok su u Mađarskoj (64 %), Grčkoj (59 %), Italiji (52 %) i Austriji (49 %) više voleli da podstaknu Kijev da prihvati sporazum. U Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Španiji mišljenja su bila ravnomerni­je podeljena. Anketa je pokazala da mnogi Evropljani sve više smatraju da je rat Rusije protiv Ukrajine od direktnog značaja za njih, a 33 % je reklo da je imao veći uticaj na njihovu zemlju - i na Evropu (29 %) - od rata na Bliskom istoku (u poređenju sa 5% koji su rekli suprotno po obe tačke).

Većina anketirani­h prošle godine smatrala da Ukrajina mora da povrati svu izgubljenu teritoriju

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia