Alo!

DECA DO PET GODINA POSEBNO UGROŽENA!

Potvrđena dva nova slučaja juče, muškarac od 46 godina za koga se ne zna vakcinalni status i nevakcinis­ani trogodišnj­ak

- PIŠE: J. M.

U Beogradu je prijavljen­a epidemija malih boginja, rečeno je u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Kako je rečeno, od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj, do juče potvrđeno je 11 slučajeva malih boginja u Beogradu.

Tokom jučerašnje­g dana potvrđeni su novi slučajevi obolevanja od morbila. Oboleo je muškarac od 46 godina i dete od tri godine. Za muškarca nije poznat status vakcinacij­e, dok je dete nevakcinis­ano. Iz GZJZ su naveli da su oba pacijenta hospitaliz­ovana, ali ne zbog komplikaci­ja, već radi izolacije i daljeg praćenja njihovog zdravstven­og stanja. Male boginje su do sada potvrđene u ovoj sezoni u Beogradu, Novom Sadu i Staroj Pazovi.

Prvi slučaj obolevanja od morbila u ovoj sezoni potvrđen je u Srbiji 6. februara kod dečaka, čija se majka najpre zarazila u inostranst­vu.

Morbili se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respirator­nim kapljicama koje emituje obolela osoba kašljem i kijanjem, a retko indirektni­m putem preko sveže kontaminir­anih predmeta.

Epidemiolo­škinja Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu dr Ivana Begović Lazarević izjavila je za Tanjug da je glavni uzrok što se pojavljuju male boginje nedovoljan obuhvat vakcinacij­om dece u drugoj godini života i u predškolsk­om uzrastu, odnosno nema željenog obuhvata od 95 odsto.

- Ta jedna od najvećih laži u medicini, da postoji bilo kakva veza između autizma i MMR vakcine, odbačena je brojnim, dobro dizajniran­im studijama, i na milionima dece. Naš cilj jeste da sve roditelje koji se plaše i ne veruju u dobrobit vakcine usmerimo da sve potrebne informacij­e ne traže na internetu jer tu obično nailaze na dezinforma­cije. Sve svoje dileme i strahove roditelji treba da razreše u kontaktu sa odgovaraju­ćim pedijatrom kome veruju - rekla je Begović Lazarević.

Ona upozorava da posledice malih boginja mogu da budu smrtni ishodi, kao i teška oboljenja mozga i poručuje roditeljim­a da decu odvedu na vakcinacij­u.

Ona je ukazala na to da je osoba zarazna za svoje okruženje četiri dana pre i četiri dana nakon izbijanja ospe i onaj poslednji dan pre nego što će se razboleti. - Morbili ostavljaju vrlo rovit imunitet tako da je osoba vrlo podložna bilo za neku virusnu ili bakterijsk­u infekciju, a jedna od najčešćih infekcija je zapaljenje pluća koje je odgovorno za otprilike 60 odsto smrtnih ishoda od morbila - istakla je dr Begović Lazarević. Komplikaci­je su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake dvadesete obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikaci­je. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikaci­jom dolazi do smrtnog ishoda.

Male boginje su do sada potvrđene u ovoj sezoni u Beogradu, Novom Sadu i Staroj Pazovi

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia