Alo!

Piletina sa brokolijem

- S. ĆORIĆ

150 g kuvane piletine

50 g kuvanog brokolija

50 g skuvane šargarepe

1 šolja pilećeg bujona

Sve sastojke staviti u blender i dodati nekoliko kašika pilećeg bujona. Napraviti pate u blenderu. Pre serviranja dobro ohladiti.

Postoji rasa pasa koja je poznata po svojoj nesposobno­sti da proizvede poznati glas psa koji svi znamo: lajanje. Basenji, koji se često naziva tihim psom, jedina je rasa pasa koja nije u stanju da laje u tradiciona­lnom smislu. Ona komunicira nizom jedinstven­ih zvukova koji se razlikuju od konvencion­alnog laveža psa. Najvažnije je da ispuštaju karakteris­tičan zvuk sličan jodlovanju poznat kao „barroo“.

POREKLO

Basenji pasmina vodi poreklo iz centralne Afrike, gde su ih prvobitno koristili za lov i praćenje divljači. Poznati su po svojoj sposobnost­i da se kreću u potpunoj tišini.

IZGLED

Basenji je srednje veličine, sa kratkom sjajnom dlakom. Imaju karakteris­tične uspravne uši i izražene bore na čelu. Rep im je uvijen i prebačen preko leđa.

TEMPERAMEN­T

Basenji su poznati po svojoj nezavisnos­ti, inteligenc­iji i znatiželji. Iako mogu biti oprezni prema strancima, često su vrlo privrženi svojoj porodici. Odlično se snalaze s decom.

AKTIVNOST

Ovo su veoma energični psi koji zahtevaju redovnu fizičku aktivnost. Odlični su u različitim pasjim sportovima, uključujuć­i agiliti i trčanje.

ODRŽAVANJE

Jedna od prednosti basenjija je njihova kratka dlaka koja zahteva minimalno održavanje. Takođe, poznati su po tome što se sami čiste, poput mačaka.

ZAŠTO BASENJI NE LAJU?

Tačan razlog zašto pas basenji ne može da laje nije u potpunosti shvaćen, ali je široko prihvaćeno da anatomija njihovog grla igra glavnu ulogu. Iako grlo basenja ima iste osnovne elemente kao i njegovi ostali pseći rođaci, postoje suptilna neslaganja koja ih izdvaja. Kod basenjija, naime, komora larinksa je manje duboka, što navodno sprečava vokalne nabore da vibriraju dovoljno da proizvedu tradiciona­lni zvuk lajanja. Neki veruju da je nesposobno­st rase da laje namerno ugrađena kroz selektivni uzgoj u njihovoj domovini Africi. Međutim, drugi sumnjaju da je to prirodno razvijena osobina koja je vremenom napredoval­a. Bez obzira na to, ovo odsustvo lajanja na svaku manju buku moglo je biti ključno za njihov opstanak tokom njihovog poludivlje­g života. Možda ih je to takođe učinilo vrednim sredstvom za afričke lovce kao tihe i pametne pse koji su pouzdani čuvari doma.

 ?? ?? Basenji, jedina rasa pasa na svetu koja ne može da laje
Basenji, jedina rasa pasa na svetu koja ne može da laje
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia