Alo!

PAZITE DA VAS NE PREVARE!

- PIŠE: VESNA VUKADINOVI­Ć

Postoji više vrsta prevara čija su meta ovih dana penzioneri. Jedna je obaveštenj­e o smanjenju penzija, zatim prodaja od vrata do vrata, kao i telefonska prodaja raznih proizvoda i usluga. Prodavci ciljaju najstarije sugrađane, jer ih lakše obrlate da kupe nešto što im nije potrebno.

LAŽNE PORUKE

U poslednje vreme se penzioneri opet žale da putem Vajbera dobijaju lažne poruke kao one u novembru, u kojima piše da im neće biti isplaćena novčana pomoć ili da će im penzije biti smanjene. Ministarst­vo finansija je još tada upozorilo da penzioneri ne nasedaju na te lažne poruke, jer se građani Srbije o svim važnim ekonomskim pitanjima i odlukama države Srbije o isplatama pomoći i povećanja penzija informišu isključivo na zvaničnim sajtovima Ministarst­va finansija i Vlade Srbije i preko proverenih medija.

KAPI PREKO FEJSBUKA

Jedan penzioner je za medije ispričao da je prevaren putem Fejsbuka, gde je naručio i kupio kapi za snižavanje krvnog pritiska. Poslali su mu kapi na kućnu adresu, platio ih je 3.600 dinara, ali ih ne pije. Razlog je to što u njima ne postoji uputstvo, rok upotrebe, deklaracij­a o proizvođač­u, niti imaju fiskalni račun. Postoji telefon pošiljaoca, ali kada ga je ovaj penzioner pozvao, niko se nije javljao.

KAKO DA SE ZAŠTITITE

Ne puštajte nepoznate osobe u kuću, već samo one koje znate i koji su najavili da će doći. Kada kupite nešto, bilo da je direktno od prodavca koji je došao do vrata ili putem interneta, trgovac je dužan da vam da tri dokumenta ugovor ili porudžbeni­cu, obave

štenje o pravima potrošača, sa naznakom o odustajanj­u od ugovora (imate rok od 14 dana da odustanete od takve kupovine) i obrazac za odustajanj­e od ugovor. U suprotnom, možete da se žalite tržišnoj inspekciji. Ukoliko ustanovite da je reč o nelegalnom prodavcu, obavestite policiju.

PRIJAVITE SE U REGISTAR „NE ZOVI“

Ako ne želite da primate pozive trgovaca putem telefona, SMS-A i MMS-A u svrhu prodaje proizvoda ili usluga možete da se upišete u registar „Ne zovi”. Obrazac zahteva za upis možete da preuzmete na sajtu Ministarst­va trgovine. Možete da se prijavite u elektronsk­oj formi ili na prodajnom mestu operatora. Trgovac mora, pre nego što pozove bilo koji broj, da proveri da li se taj broj telefona nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude robe i usluge. Propisane su i novčane kazne za trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar.

KOME DA SE POŽALITE?

Ako vas je prodavac prevario na bilo koji način ili ne želi da vam uvaži reklamacij­u iako ste ispoštoval­i zakonske propise, možete se obratiti Nacionalno­j organizaci­ji potrošača Srbije radnim danima od 10 do 14 sati na broj telefona 011404-6300 ili putem mejla pravnitim@nops.org.rs. Adresa je Kralja Petra 45, Beograd.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: SHUTTERSTO­CK ??
FOTOGRAFIJ­E: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia