Alo!

Ogledalo je magnet za maler

- S. Ć.

Znamo da je proleće iza ugla, a sa njim i cvetanje bašte. Ništa ne ukazuje na najlepše godišnje doba od bašte pune narcisa. Narcisi su jedni od najpopular­nijih prolećnih lukovica zbog zapanjujuć­e zlatne boje. Oni simbolizuj­u ponovno rođenje i nove početke. Briga o narcisima je prilično jednostavn­a, a kada ih posadite, poželećete da ih imate iz godine u godinu. Poreklom su iz severne Evrope i uzgajaju se u umerenoj klimi širom sveta. Oni su zvanični cvet Velsa i tradiciona­lno se nose na Dan Svetog Davida, koji se obeležava 1. marta.

Postoji 13 vrsta

U mnogim kulturama ogledalo je predmet koji može da ukrade dušu, zato je dobro da se ne suočite sa njim odmah kad ulazite u kuću. Ako je u ćošku okrnjeno ili slomljeno, odmah ga bacite, krhotine takvog predmeta mogu doneti lošu sreću. Dakle, obratite više pažnje na stvari oko sebe, jer one mogu u velikoj meri uticati na funkcional­nost kuće i energiju u njoj. Kada naučite kako da rasporedit­e stvari u domu, videćete da će se način na koji se osećate u njemu radikalno promeniti.

Postoji između 13.000 i 25.000 sorti narcisa, ali najpopular­nije su sorte trube. Postoji 13 glavnih vrsta narcisa koje se obično uzgajaju u baštama. Najzastupl­jenije sorte uključuju već pomenute trubačke narcise, tu su i dupli narcisi,

V. V. anđeoske suze (Triandrus) i drugi.

Mnogima je ovaj cvet omiljeni deo prolećne dekoracije, pa ako odlučite da svoj dom osvežite raskošnim buketom narcisa, evo kako da što duže traje: Kada isečete narcise iz bašte, stavite ih u kantu tople vode i ostavite na hladnom mestu 2-3 sata da očvrsnu stabljike.

Imaju i toksine

Pošto narcisi sadrže toksine u stabljikam­a, obavezno držite cveće podalje od drugih sorti. Kada su narcisi spremni za saksiju, odrežite svaku stabljiku da bi cveće duže trajalo. Obavezno isecite stabljike pod toplom vodom i pod blagim uglom da bi izašao vazduh i da biste omogućili cvetovima da brzo upijaju vodu.

Rasporedit­e cveće

Napunite vazu toplom vodom i hranom za cveće i počnite da ređate narcise. Imajte na umu da ovo prolećno cveće sadrži mlečni sok koji može da otruje drugo cveće, pa ako želite da ih mešate sa drugim sortama, imate dve mogućnosti: sačekajte 24 sata da napravite mešani buket ili stavite narcise u posebnu vazu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia