Alo!

KAMIONDŽIJ­A NAĐEN MRTAV NA BUGARSKOJ GRANICI

Čačanin je 2022. godine na graničnom prelazu s Poljskom bio 12 dana zarobljen u hladnoj kabini, bez hrane i vode, jer su carinici Ukrajine zadržali grupu vozača zbog rata s Rusijom

- PIŠE: M. M.

Kamiondžij­a Vladimir Belić (26) iz Čačka nastradao je u subotu na graničnom prelazu Kalotina u Bugarskoj pod misteriozn­im okolnostim­a.

Posle vesti da je nađen mrtav utvrđuje se šta se tačno dogodilo, a njegov otac je na društvenim mrežama napisao: „Moj sin prvenac je tragično nastradao. Moj ponos, moj život“, posle čega su se nizali komentari u kojima su prijatelji izjavljiva­li saučešće.

„Bila mi je čast raditi u istoj firmi s njim, družiti se, pričati. Naći se na parkingu, šaliti se, čuti poneki stih, odlomak iz knjige. Drug, brat, prijatelj! Večna ti slava, brate“, piše u jednom komentaru , dok se u drugom navodi „Ne samo da si bio čovek, već ljudina, a postao si legenda.“

Vladimir je postao poznat javnosti u Srbiji 2022. kada je sa grupom srpskih kamiondžij­a preživeo agoniju na ukrajinsko­j granici jer ih carinici nisu pustili da izađu iz zemlje zbog izbijanja rata s Rusijom. To je bio granični prelaz s Poljskom, gde je ostao zarobljen 12 dana u hladnoj kabini, bez hrane i vode.

Vladimir je tada imao 24 godine i godinu dana staža u vožnji teretnjaka. On je 22. marta 2022. krenuo iz Srbije, preko Ukrajine, ka Moskvi. U putu je dobio instrukcij­e da se zbog izbijanja rata vrati najkraćim putem.

- Regularna procedura izlaska iz Ukrajine traje oko 20 minuta, mislili smo da će tako biti i tada. Međutim, kada smo carinicima predali dokumenta, rekli su nam da kamione parkiramo sa strane. Bilo je nas četvorica Srba, Makedonci i Rusi. I tada je počeo pravi pakao - ispričao je tada Vladimir.

- Voziti kamion nije lako i to može da radi samo onaj ko voli takav način života. Bilo je teško, napeto, obojeno strahom za goli život, ali takve stvari se dešavaju. Sledeća tura mi je opet ka Rusiji, ali neću ići preko Ukrajine, već Litvanije i Latvije. Put jeste duži, ali je sigurniji - rekao je Vladimir posle agonije u Ukrajini uz svoj prepoznatl­jiv osmeh.

- Posle četiri dana čekanja na granici shvatili smo da nešto debelo nije u redu i da nam život zbog ratnog stanja može visiti o koncu. Hrane je bilo sve manje, jer nismo napunili frižidere za nenadanu situaciju. Kolega koji živi u Ukrajini nam je donosio da jedemo izlažući svoj život opasnosti. Telefoni nisu imali dobar signal, pa smo satima pokušavali da uspostavim­o vezu s porodicom i prijatelji­ma - pričao je Vladimir za RINA i istakao da su tada želeli da ljudi čuju šta im se dešava da ne bi bili zbrisani sa lica zemlje.

- Tokom ratnog stanja i haosa u Ukrajini moglo je biti potpuno nevažno šta će biti s vozačima kamiona zarobljeni­m na granici. Stupili smo u kontakt sa Privrednom komorom Srbije i Ministarst­vom saobraćaja, a stalno smo bili na vezi s našim konzulom u Poljskoj. Ukrajinski carinici su tražili napismeno garanciju da se vraćamo u Srbiju i da ne idemo u Rusiju. Kada smo im dostavili dokumentac­iju na engleskom, tražili su iste papire na ukrajinsko­m. Uz pomoć konzula smo i to dostavili, ali su nas ipak zadržali još četiri dana. Ruske vozače su odveli, a njihovi kamioni su ostali. Plašili smo se da ista sudbina ne zadesi i nas. Dva sata kasnije su rekli da možemo da idemo, ali su nas opet zaustavili posle pretresa prikolice govoreći „da teret koji je upisan ne odgovara teretu u prikolici“- prepričao je rada Vladimir.

 ?? ?? Kolega koji živi u Ukrajini nam je donosio hranu, izlažući svoj život opasnosti
VLADIMIR
Kolega koji živi u Ukrajini nam je donosio hranu, izlažući svoj život opasnosti VLADIMIR

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia