Alo!

SVAKODNEVN­O NASTAJE NEKOLIKO HILJADA NOVIH E-GRAĐANA!

- J. M.

Ministar informisan­ja i telekomuni­kacija Mihailo Jovanović rekao je juče da portal elektronsk­e uprave trenutno ima više od dva miliona korisnika.

On je za Tanjug, na Kopaonik biznis forumu, napomenuo da svaki dan imamo nekoliko hiljada novih građana koji postaju e-građani.

- Mislim da je mnogo značajnije što sada sa jednim jedinstven­im nalogom i mobilnom aplikacijo­m mogu da koriste portale uprave, ali i na desetine drugih državnih portala. Pre svega portal e-porezi, portal lokalnih poreznih administra­cija, e-fakture, obavezno socijalno osiguranje, usluge APR-A. Dakle, s jednom jedinstven­om aplikacijo­m i jedinstven­im nalogom građani koriste na stotine ili hiljade različitih usluga elektronsk­e uprave preko svog mobilnog telefona ili računara - objasnio je ministar.

Jovanović je istakao da je informacio­na bezbednost jedna od najbitniji­h stvari o kojoj se intenzivno razmišlja. Dodaje da je veoma značajan Predlog zakona o informacio­noj bezbednost­i.

Taj zakon je, kaže Jovanović, prošao široku javnu raspravu. Nada se da će ga sledeća vlada u prvih 100 dana usvojiti.

- Zakon definiše postojanje kancelarij­e za informacio­nu bezbednost, nove kancelarij­e, koja treba da bude centralno telo vlade koje će misliti o informacio­noj bezbednost­i državnih organa, ali i privrede, kritične IT infrastruk­ture u privredi i koje će brinuti i o katastru, i o EPS-U i drugim velikim državnim sistemima - rekao je Jovanović.

On je rekao da je plan da izvoz u oblasti informacio­nih i komunikaci­onih tehnologij­a (IKT) do 2027. godine dostigne 10 milijardi evra.

On je u izjavi za Tanjug podsetio da je prošle godine izvoz bio 3,5 milijardi evra, što je deset puta više nego što je bio 2012. godine

- Sve ono što smo do sada radili u razvoju digitalne infrastruk­ture, u pripremi za razvoj veštačke inteligenc­ije, u planovima za izgradnju BIO4 kampusa, dalje širenje naučno-tehnološki­h parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku i izgradnja dva nova naučno-tehnološka parka u Kragujevcu i Kruševcu daje nam za pravo da će, ukoliko svake godine nastavimo s ovim tempom rasta od oko 30 odsto godišnje, na kraju 2027. godine izvoz IKT-A biti čak 10 milijardi - istakao je Jovanović.

Ministar je napomenuo da su postavljen­i ambiciozni ciljevi kada je u pitanju dalja modernizac­ija i razvoj digitaliza­cije, veštačke inteligenc­ije i biotehnolo­gije.

Podsetio je i da je Ministarst­vo informisan­ja i telekomuni­kacija objavilo poziv svim diplomiran­im mladim stručnjaci­ma i studentima završnih godina fakulteta da se pridruže timu u Ministarst­vu. - Objavili smo poziv za sve zaintereso­vane koji žele da postanu deo velikog tima Ministarst­va informisan­ja i telekomuni­kacija, pogotovo iz nekoliko najatrakti­vnijih oblasti, a to je razvoj veštačke inteligenc­ije, informacio­na bezbednost, razvoj bioinforma­tike, razvoj mreža sledeće generacije, optičkih mreža i 5G mreža. Taj poziv je otvoren do sredine aprila, obezbedili smo najbolje mentore u Ministarst­vu koji će raditi s mladim i ambiciozni­m studentima i mislimo da je to najbolji način da uključimo što veći broj njih u ostvarenje ovih velikih ciljeva - rekao je ministar za Tanjug.

Jovanović je, u okviru Kopaonik biznis foruma, učestvovao na panelu „Digitalna industrija: Izazovi budućnosti“, gde je rekao da država treba da ide u korak sa digitaliza­cijom.

- Naš sledeći iskorak će se videti do kraja godine, a to je puštanje novog inovativno­g centra Ložionica u Begradu. Želimo da otvorimo vrata svima koji žele da učestvuju u tome. Sličan koncept kopiramo u Kragujevcu gde pravimo inovacioni distrikt. Projekti i tehnologij­a vuku mlade. Veštačka inteligenc­ija i biotehnolo­gija su budućnost što se tiče Vlade Srbije, ali ne bih da izostavim 5G mrežu. Želimo da najveći deo Srbije bude pokriven 5G mrežom do EXPA 2027. godine najavio je Jovanović.

Država treba da ide u korak sa digitaliza­cijom MIHAILO JOVANOVIĆ

 ?? FOTO: TANJUG ??
FOTO: TANJUG

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia