Alo!

SRBI IZ VUKOVARA: JEDINO VUČIĆ ČINI SVE DA NAM POMOGNE

- PIŠE: B. PAUNOVIĆ

Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske, ocenio je da je položaj Srba u Hrvatskoj, a posebno u Vukovaru, izuzetno težak, da je diskrimina­cija našeg naroda velika, a da sve to nailazi na prećutno odobravanj­e hrvatskih vlasti.

On je podvukao da je za naš narod od izuzetne važnosti podrška i pomoć koju dobija od rukovodstv­a Srbije s predsednik­om Aleksandro­m Vučićem na čelu.

Donald Tramp napraviće svoju Evropsku uniju ukoliko u novembru pobedi u trci za šefa Bele kuće, pišu pojedini američki i evropski mediji. A u tom drugom delu EU, koji bi trebalo da obuhvati centralnu i jugoistočn­u Evropu, ključni Trampov igrač biće mađarski premijer Viktor Orban, veliki saveznik Srbije i lični prijatelj predsednik­a Aleksandra Vučića. I kao što Tramp ima plan za EU, tako Orban ima plan za Balkan...

Ali, recimo za početak da su se Tramp i Orban pre nekoliko dana sreli u Trampovoj vili na Floridi. Nakon susreta, obojica su iznela pregršt komplimena­ta o onom drugom. Uz centralne teme, a to su svakako rat u Ukrajini i izbori koji predstoje u - Nije lako biti Srbin u Vukovaru, ali na svu sreću, imamo Srbiju i znamo kome pripadamo, ko je naša matična zemlja. Teško je osećati pripadnost kada vas svakodnevn­o odbacuju, upiru prstom i proglašava­ju vas krivcem za sve. Mi smo na neki način ovde kao valuta za

SAD (predsednič­ki), odnosno EU (za Evropski parlament), nema sumnje da su se pominjale i druge goruće stvari, pa i situacija u našem regionu, s obzirom na to da je Orban i te kako zaintereso­van za sve što se ovde dešava, a Tramp je inicirao Vašingtons­ki sporazum Beograda i Prištine.

Bilo kako bilo, prema pisanju medija, Viktor Orban imaće od novembra, ako Tramp pobedi, jak vetar u leđa od američkog predsednik­a. U nekim medijskim nagađanjim­a (koja su, ipak, mnogo više od toga), pominje se oživljavan­je stare Orbanove ideje o mnogo tešnjem povezivanj­u zemalja ovog dela Evrope. Ta osovina bi išla linijom Prag (Češka) - Beč (Austrija) - Bratislava (Slovačka) - Budimpešta (Mađarska) Beograd (Srbija), pa dalje preko Skoplja (Severna Makedonija), sve do Atine (Grčka).

Osnov ovog savezništv­a ne bi potkusuriv­anje i njima smo krivi za sve, čak i za stvari s kojima apsolutno nemamo veze rekao je Dragan Crnogorac za Srpski portal. Naveo je da se njemu čini da iz godine u godinu država Hrvatska tone sve dublje i dublje.

- Dokle ćemo stići, ne znam, ali nam pomoć treba. Teško je boriti se protiv sistema koji su oni napravili. Jedina pomoć u koju mi možemo da se pouzdamo to bila politika, već ekonomija, a to je ono što Tramp najviše voli i na čemu najviše insistira.

Tramp i Orban razgovaral­i su o ovome još 2020, kada je američki predsednik primio Viktora Orbana u Beloj kući da bi mu pomogao da pobedi na parlamenta­rnim izborima u Mađarskoj nekoliko dana kasnije. Orban je bio jedini evropski političar kojeg je američki predsednik tako eksplicitn­o podržao.

Po analizama pojedinih zapadnih instituta i medija koji se bave ovom temom, ali i prema informacij­ama iz diplomatsk­ih krugova, upravo iz ovog ugla treba posmatrati stalne izjave mađarskog premijera Viktora Orbana na temu ubrzavanja evrointegr­acija Srbije. Tramp, dakle, računa na tradiciona­lne američke saveznike u Evropi, ali i na države poput Srbije, kojima bi svakako odgovaralo da se nađu u ovom taboru. je naša matična zemlja Srbija s predsednik­om Aleksandro­m Vučićem na čelu. Mi ne možemo da imamo poverenja ni u kakve druge institucij­e, jedino možemo i moramo da se okrenemo ka Vučiću. Ono što je nama najveći spas otkako je on došao na vlast jeste da se krenulo sa obeležavan­jem najvećeg pogroma Srba u istoriji od Drugog svetskog rata, da se pokaže svetu šta se desilo i da je, na neki način, to slika i sadašnjeg stanja - zaključio je on.

 ?? ?? Ta osovina bi išla linijom Prag (Češka) - Beč (Austrija) - Bratislava (Slovačka) - Budimpešta (Mađarska) - Beograd (Srbija), pa dalje preko Skoplja (Severna Makedonija), sve do Atine (Grčka)
Ta osovina bi išla linijom Prag (Češka) - Beč (Austrija) - Bratislava (Slovačka) - Budimpešta (Mađarska) - Beograd (Srbija), pa dalje preko Skoplja (Severna Makedonija), sve do Atine (Grčka)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia