Alo!

TAG MORA DA PRORADI!

Nadam se da će Putevi Srbije ispuniti obećanje o uspostavlj­anju zajedničko­g taga sa Crnom Gorom do aprila, s Hrvatskom do maja i s Grčkom do juna, u suprotnom biće posledica, istakao je ministar

- PIŠE: J. M.

Sistem zajedničke elektronsk­e naplate putarine sa Crnom Gorom trebalo bi da profunkcio­niše sredinom aprila, a mesec dana kasnije i sa Hrvatskom, izjavio je ministar građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Goran Vesić, izrazivši očekivanje da će „Putevi Srbije“ispoštovat­i te rokove jer su to javno obećali.

- Obradovala me je najava iz „Puteva Srbije“da će 15. aprila biti uspostavlj­ena zajednička elektronsk­a naplata putarine sa Crnom Gorom, a 15. maja i sa Hrvatskom. To je trebalo da završe do kraja prošlog septembra prema nalogu koji sam im dao. Pošto su „Putevi“javno objavili novi rok, proveriću da li su posao završili. Kao što sam se uverio da tag funkcioniš­e u Severnoj Makedoniji, proveriću i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, i ako „Putevi“ne budu uspeli to da završe na vreme, biće posledica - poručio je Vesić gostujući na TV Prvoj.

Ministar je istakao i da postoje svi uslovi da zajednički tag sa Grčkom profunkcio­niše od 1. juna.

- Tokom letnje sezone oko 10.000 automobila sa srpskim

Ministar Vesić najavio je da će uskoro početi rekonstruk­cija 16 železnički­h stanica širom Srbije, čime se praktično nastavlja projekat uređenja železnički­h stanica, budući da je lane obnovljeno njih 27. U obnovu još 16 stanica, od kojih je 14 u Vojvodini, biće uložena 202 miliona dinara, naveo je Vesić za TV Prvu.

Precizirao je da je predviđena rekonstruk­cija stanica Banatsko Novo Selo, Bukovački Salaši, Gajdobra, Zrenjanin Putnička, Zrenjanin Fabrika, Кovačica, Martinci, Melenci, Ostružnica, Platičevo, Ralja, Rimski Šančevi, Pančevo, Svetozar Miletić, Futog i Šid.

- Ulažemo u pruge, u gradnju brze pruge, obnovu regionalni­h pruga, ali važne su nam i železničke stance, sve podjednako, i ona u Melencima koliko i Prokop - rekao je Vesić.

Inače, mnogi od ovih objekata biće obnovljeni po prvi put nakon dužeg vremenskog perioda, zbog čega su ruinirani i u izuzetno lošem stanju. tablicama dnevno uđe u Grčku i zajednički tag biće veliko olakšanje za naše putnike. Moj grčki kolega Hristos Staikuras i ja smo se o tome dogovorili, sada je na kompanijam­a da to tehnički reše. Kažu da tehničkih problema nema i očekujem da i taj tag proradi. Moj grčki kolega Staikuras i ja dogovorili smo se da proverimo sposobnost naših preduzeća tako što ćemo kolima proći grčke naplatne rampe 2. juna. Verujem da nas naša putarska pre

duzeća neće razočarati - rekao je Vesić.

Podsetio je da je čak 50.000 tagova prebačeno na postpejd da bi mogli da se koriste u Severnoj Makedoniji, s kojom je zajednički sistem naplate putarine uspostavlj­en prošle godine. Podsetio je da je jedan od prioriteta u radu kada je postao ministar bilo uspostavlj­anje integrisan­e putarine.

Kada je reč o najavi predsednik­a Srbije o obnovi državnih i regionalni­h puteva, u šta će biti uloženo dve milijarde evra, Vesić je naveo da je od 16.000 kilometara regionalni­h i državnih puteva, oko 7.000 u neadekvatn­om stanju i zrelo za obnovu.

- Pored izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajn­ica, važno je da obnovimo i regionalne i državne puteve za bolji komfor života ljudi. Sa dve milijarde evra, koje je najavio predsednik, moći ćemo za četiri godine da obnovimo oko 4.000 kilometara puteva. Uz sredstva iz budžeta samog ministarst­va, moći ćemo da obnovimo još oko 2.000 kilometara. To znači da ćemo za četiri godine obnoviti oko 6.000 od 7.000 kilometara puteva koji zahtevaju obnovu - precizirao je Vesić.

Vesić je dodao da će do 2026. godine biti izgrađeno 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajn­ica, a samo u ovoj godini 166 kilometara. Među deonicama koje će biti završene do kraja 2024. su: Šabac–loznica, duga 54 kilometra, dve deonice Moravskog koridora, od Koševa do Trstenika i od Kraljeva do Adrana, te 23 kilometra Dunavskog koridora do Požarevca, kao i 5,8 kilometara od petlje Divci do Valjeva, 19,5 kilometara „Miloša Velikog“do Požege i 18 kilometara puta Sremska Rača – Kuzmin.

Tokom letnje sezone oko 10.000 automobila sa srpskim tablicama uđe dnevno u Grčku i zajednički tag biće veliko olakšanje za naše putnike

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ALO!/NIKOLA TODOROVIĆ, TANJUG/JADRANKA ILIĆ ??
FOTOGRAFIJ­E: ALO!/NIKOLA TODOROVIĆ, TANJUG/JADRANKA ILIĆ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia