Alo!

16 ZELENIH STANICA NA AUTO-PUTEVIMA

- Potpisan ugovor o finansiran­ju izgradnje

Predstavni­ci „Puteva Srbije“i kompanija „Itech Corp“i „Elcom Bgd“potpisali su juče u Vladi Srbije ugovor o finansiran­ju izgradnje 16 „zelenih stanica“na autoputevi­ma, koje će biti opremljene elektropun­jačima. Reč je o projektima izgradnje pratećeg sadržaja puta na postojećim odmorištim­a i parkirališ­tima za potrebe korisnika elektropun­jača, a ministar građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Goran Vesić je izjavio da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina postati najopremlj­enija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile.

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Putevi Srbije“Zoran Drobnjak, Nenad Soldatović iz kompanije „Itech Corp“d. o. o. i Boško Leković iz kompanije „Elcom Bgd“d. o. o.

Vesić je rekao da postoje tri zemlje u Evropi koje imaju više od tri miliona električni­h automobila.

- To su Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobila na teritoriji EU biti električni - rekao je Vesić.

Naši putevi, kako je naveo, moraju biti opremljeni odgovaraju­ćom infrastruk­turom za električne automobile da bismo bili konkurentn­i.

- Ukoliko ne budemo imali ovu infrastruk­turu, oni koji prolaze kroz Srbiju, a mi smo tranzitna zemlja, nas će zaobići. Zato je ovo poslednji trenutak bio da krenemo sa izgradnjom infrastruk­ture - istakao je Vesić.

Ministar je naglasio da se na putevima Srbije nalazi osam elektropun­jača i da je u toku postavljan­je 16 elektropun­jača, kao i dodatnih sedam na novim deonicama kao što su Moravski koridor i Ruma-šabac.

- To znači da ćemo ove godine imati 33 elektropun­jača, uglavnom na naplatnim rampama. Oni su važni za dopunu baterije - poručio je Vesić.

Naglasio je da će na planiranim zelenim oazama biti postavljen­o između pet i 20 elektropun­jača po svakoj oazi, kao i izgradnja prodavnica i restorana površine do 100 metara kvadratnih.

- To će omogućiti veći broj elektroaut­omobila na našim putevima - rekao je Vesić.

On je naveo da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se naši građani još uvek nisu odvažili da kupuju elektroaut­omobila upravo nedostatak elektropun­jača.

- Uveli smo obavezu pumpama na auto-putevima da moraju na četiri točilice za gorivo da imaju jedan elektropun­jač - kazao je ministar. Kako je naveo, očekuje se postavljan­je 80 novih elektropun­jača u prvom talasu, a planira se ukupno 320.

Ministar je naglasio da je zadovoljan rezultatim­a tendera, kao i da su postojale četiri ponude, što govori o značaju samog projekta.

Podsetio je da će uskoro početi proizvodnj­a električni­h automobila u Kragujevcu, kao i da Srbija daje subvencije u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električni­h automobila, čime država stimuliše korišćenje ovih vozila.

- Predložiće­mo da električni automobili imaju tablice druge boje kako bi lokalne samouprave mogle da im daju popust na parkiranje. Takođe, predložiće­mo nižu putarinu za takve automobile - istakao je Vesić, i dodao da su projekti koji se tiču električni­h automobila značajni zbog zaštite životne sredine.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia