Alo!

KO NAS JE IZDAO, A KO JE S NAMA U SAVETU EVROPE

-

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamenta­rnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić-pilja rekla je za Kosovo onlajn da je manevarski prostor Srbije vrlo sužen pred današnji sastanak Političkog komiteta PSSE na kojem će se glasati o izveštaju Dore Bakojani, u kojem je data preporuka da tzv. Kosovo bude primljeno u ovu organizaci­ju.

- Bakojani će predstavit­i svoj izveštaj i stav koji je nažalost promenila u odnosu na pre dve nedelje. Biće diskusije i očekuje se glasanje, a za izglasavan­je izveštaja biće dovoljne dve trećine glasova. Imajući u vidu da u PSSE više nije ni delegacija Rusije, a od januara ni delegacija Azerbejdža­na, manevarski prostor Srbije je dosta sužen što se tiče broja naših prijatelja u PSSE - rekla je Pilja.

Uz preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u SE, izvestilac Bakojani je u medijima iznela ocenu da bi njegovo članstvo donelo pravo srpskoj zajednici i svim ostalim manjinama na Kosovu da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, što bi im, kako smatra, donelo bolju zaštitu, a Pantićpilj­a kaže da je to vrlo licemerna izjava.

Šefica delegacije Crne Gore u PSSE Maja Vukićević, kako je najavljeno, neće glasati za prijem Kosova u SE, uprkos tome što Podgorica priznaje Kosovo, a Pantić-pilja kaže da kao što postoje svetli primeri poput ovog, postoje i negativni.

- Hoću da zahvalim šefici crnogorske delegacije koja je zaista svaki put pokazala da je na našoj strani, odnosno na strani poštovanja međunarodn­og prava. Ali imamo i negativne primere. Na primer, poslanik iz Rumunije, koja nije priznala Kosovo, zagovara da Kosovo postane nezavisno i podržava da postane član SE. Svaki poslanik u PSSE glasa po svom ličnom nahođenju, a dve trećine glasova prisutnih članova u PSSE je dovoljno za pozitivno mišljenje, posle čega konačnu reč daje Komitet ministara u maju - kaže šefica delegacije Srbije u PSSE.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia