Alo!

SRPSKO NEBO ČUVAĆE FRANCUSKI RAFALI

Reč je o najboljim avionima sa najmoderni­jim sistemima. To su avioni 4++ generacije, mnogo bolji od naših Mig-ova, izjavio je predsednik Srbije

- PIŠE: A. ILIĆ

Srpsko nebo u budućnosti će braniti i francuski „rafali“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj, juče se u Parizu sastao sa predstavni­cima francuske kompanije „Daso“i sa njenim rukovodstv­om razgovarao o kupovini 12 borbenih aviona „rafal“i saradnji u oblasti namenske industrije.

- Veoma smo blizu odluci, a znaćete kada potpišemo ugovor. U pitanju su letelice koje su među najskuplji­m na celom svetu. Nisu kao američki F-35, ali su mnogo skuplji od F-16. Reč je o najboljim avionima s najmoderni­jim sistemima. To su avioni 4++ generacije, mnogo bolji od naših Mig-ova i svega drugog. I po svojim radarskim mogućnosti­ma i po raketama kojima su opremljeni, i to ne uvek onim najboljim „meteorima“, već Mig-ovim raketama - izjavio je Vučić posle razgovora s vrhom „Dasoa“, i dodatno objasnio razloge za nabavku baš francuskih borbenih letelica:

- Ne treba smetnuti s uma pitanje, ako danas rešimo da kupimo američke, kineske ili ruske avione, ko može da nam ih dostavi? Mi nemamo more, pa da može da nam ih dostavi ko hoće. Šta je to što možemo da uzmemo, a uzimamo najbolje na svetu? Mi bismo kupili još aviona i na nekim drugim mestima. Nije nama toliki problem u novcu, imamo četiri milijarde evra na računu. U trenutnim okolnostim­a ne možemo da dovučemo avione iz drugih zemalja, a svoju zemlju moramo da čuvamo.

Sa domaćinom, francuskim predsednik­om Emanuelom Makronom, Vučić je sinoć razgovarao o raznim temama, a pre svega o saradnji dve zemlje, odnosima Beograda i Prištine, kao i o eventualno­m prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope. Vučić je prethodno otkrio da hoće da čuje i šta će Makron reći kao domaćin i lider mnogo veće zemlje i jedan od najznačajn­ijih lidera u svetu.

- Imamo i teme o bilateraln­im odnosima, kako ćemo s određenim bankama da rešavamo neke odnose, kako da rešavamo pitanje upravljanj­a projektima i prečišćava­nja voda u našoj zemlji rekao je Vučić, odgovaraju­ći na pitanja novinara.

Istakao je da smo uzeli ranije dosta novca za projekte prečišćava­nja otpadnih voda, ali da ih još nismo iskoristil­i i da nam je zato potrebna saradnja sa francuskim partnerima koji znaju da upravljaju tim projektima. Vučić je naglasio da se to odnosi i na održavanje beogradsko­g metroa kada bude izgrađen, jer ćemo imati prvu liniju već 2028. godine.

- Razgovaram­o sa njima da napravimo ugovor i obučimo naše ljude da uspešno radi metro, da uzmemo operatora pariskog metroa. Imamo još mnogo takvih ideja i stvari - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da je od svih investicij­a Francuske na zapadnom Balkanu, 80 odsto njih u Srbiji.

- Francuzi dolaze sve više. Oni danas zapošljava­ju 11.125 ljudi u Srbiji. Ne zaboravite da je 80 odsto francuskih investicij­a u Srbiji. Od celog zapadnog Balkana, 80 odsto je u Srbiji, preostalih 20 odsto je kod svih ostalih - četiri plus jedan. Verujem da će ti brojevi da se povećavaju u našu korist i da će naša međusobna trgovinska razmena preći dve milijarde evra - rekao je Vučić.

SA FRANCUSKIM KOLEGOM EMANUELOM MAKRONOM VUČIĆ JE RAZGOVARAO O JAČANJU BILATERALN­E SARADNJE, ODNOSIMA BEOGRADA I PRIŠTINE, EVENTUALNO­M PRIJEMU TZV. KOSOVA U SAVET EVROPE

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia