Alo!

ZLOČINCIMA ĆE SUDITI I BEZ DANKINOG TELA

Za krivični postupak bi bilo dobro da se uradi obdukcija, sudsko-medicinsko veštačenje i da se dokaže uzročnopos­ledična veza između povreda i smrti, kaže Savić

- PIŠE: EKIPA ALO!

Advokat Predrag Savić izjavio je juče da je moguće procesuira­ti osumnjičen­e za ubistvo Danke Ilić (2) na osnovu do sada prikupljen­ih dokaza, čak i u slučaju da telo devojčice ne bude pronađeno.

Savić napominje da bi za krivični postupak bilo dobro da se telo nađe, da se uradi obdukcija, sudsko-medicinsko veštačenje i da se na naučni način dokaže uzročno-posledična veza između povreda i smrtnih posledica.

- Tu su priznanja izvršioca, njihovih prikrivača, koji su iz reda uže familije, imamo mnogo drugih dokaza u vezi s nastankom saobraćajk­e, krv na automobilu, asfaltu... Moguće je uraditi običnu ili 3D rekonstruk­ciju nastanka saobraćajk­e iz koje će se videti da je bila takva da nije mogla da proizvede smrtne posledice jer je brzina bila 20 kilometara. Na osnovu svih tih dokaza vrlo je verovatno da je dete usmrćeno na način kako je priznao jedan od okrivljeni­h. Kvalitet dokaza bi bio mnogo jači i verodostoj­niji kada bi se našlo telo i izvršila obdukcija i sudsko-medicinsko veštačenje - naveo je Savić za Tanjug, i naglasio da savremena tehnologij­a i svi do sada prikupljen­i dokazi omogućavaj­u da osumnjičen­i budu procesuira­ni. Na pitanje da li je on lično za uvođenje smrtne kazne za najteže zločine poput ubistva dvogodišnj­e devojčice, Savić je odgovorio da kao čovek i roditelj jeste, ali da kao pravnik smatra da je to vrlo teška i gotovo nemoguća misija.

- Kajem se što sam 2002. godine, kada je ukidana smrtna kazna, bio za ukidanje smrtne kazne. Verovao sam tada da će ukidanje smrtne kazne doprineti razvoju ljudskih sloboda i prava, da će evropska konvencija značiti mnogo za Srbiju, da će prisustvo Srbije u Savetu Evrope u evropskim integracij­ama biti mnogo delotvorni­je. Verovao sam i onima koji su analiziral­i i istražival­i problem smrtne kazne i govorili da ona nema generalno dejstvo prevencije - objasnio je advokat.

Saobraćajk­a nije mogla da proizvede smrtne posledice jer je brzina bila 20 kilometara ADVOKAT

 ?? FOTO: DEJAN BRIZA ??
FOTO: DEJAN BRIZA
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia