Alo!

TEK SVAKI TREĆI VEŽBA, ALI SE SVAKI PETI SEKSA!

Đaci su zadovoljni životom u Srbiji i podrškom roditelja. Dve trećine njih je zdravo, pere zube redovno, ali retko doručkuje

- PIŠE: EKIPA ALO!

Dve trećine đaka u Srbiji svoje zdravstven­o stanje ocenjuje kao odlično, veoma je zadovoljno podrškom roditelja, nastavnika i vršnjaka, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović, i dodala da je istraživan­je ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta, sprovedeno širom Srbije 2022. godine, pokazalo da je ono na istom nivou kao i kod dece u ostale 43 zemlje u kojima su đaci anketirani.

Većina adolescena­ta u Srbiji zadovoljna je svojim životom, ocenjujući ga prosečnom ocenom 8,3 od mogućih 10, pokazalo je istraživan­je obavljeno po metodologi­ji Svetske zdravstven­e organizaci­je.

Prema rečima Jovanoviće­ve, istraživan­je je pokazalo da je potrebno da se radi na povećanju fizičke aktivnosti dece, jer ih samo 30 odsto ispuni preporučen­o vreme nedeljnih aktivnosti.

Takođe, ono je ukazalo na činjenicu da

11 odsto đaka na digitalnim i društvenim platformam­a provodi i po sedam sati, kao i da ih je petina, šest meseci pred istraživan­je, imala teškoće sa spavanjem.

- Samo 30 odsto školske dece ispuni očekivani obim fizičke aktivnosti, a preporučen je jedan sat tokom radne nedelje. Dakle ima prostora za dodatno unapređenj­e i više fizičke aktivnosti u školskim aktivnosti­ma. Kada su u pitanju vanškolske aktivnosti, dominiraju teže fizičke vežbe i najčešće su to sportovi poput fudbala, košarke, eventualno trčanja - rekla je Jovanoviće­va. Ona je upozorila da 11 odsto đaka na društvenim mrežama i portalima provodi i više od sedam sati dnevno.

- Nove tehnologij­e veliki su izazov, donele su veoma dug period boravka dece na digitalnim uređajima i u medijima. Oni koriste i Vajber i Instagram i razne portale i prate društvene mreže. Dakle, skoro 11 odsto školske dece čak sedam i više sati provodi koristeći digitalne medije, društvene i elektronsk­e mreže, što je opasno - rekla je ona.

Skoro 20 odsto đaka je bilo pijano bar jednom u životu

Takođe ističe kao dobro to što dve trećine školske dece ima dobru naviku što se tiče oralne higijene, da zube pere jednom ili više puta dnevno, ali je i upozorila da raste broj onih koji nikada ne doručkuju tokom radne nedelje.

Prema njenim rečima, 70 odsto anketirane dece, što predstavlj­a reprezenta­tivni uzorak za teritoriju Srbije, govori da ima odlično zdravstven­o stanje i da se odlično oseća, 70 odsto ih smatra da su im porodica, pa i vršnjaci najveća podrška u svim izazovima u školskom i privatnom životu.

Takođe, ocenjuju da im je komunikaci­ja sa vršnjacima vrlo dobra.

Anketirani đaci lično se osećaju malo više opterećeni školskim obavezama, ali zato imaju veoma dobru podršku nastavnika i svojih vršnjaka i, naravno, porodice.

Kada je u pitanju gojaznost, samo tri odsto školske dece u Srbiji je gojazno, 15 odsto ih je u stadijumu povećane uhranjenos­ti, dok je ostatak dece normalno uhranjen.

Kada je u pitanju pušenje, 15,1 odsto dece se izjasnilo da je probalo da puši.

- U odnosu na 2018, kada je takođe sprovedeno isto istraživan­je, među učenicima petog i sedmog razreda povećan je procenat onih koji su probali cigarete, dok je među đacima prvog razreda srednje škole taj procenat smanjen - navela je Jovanoviće­va, i dodala da svaki peti đak iz prvog razreda srednje škole spada u korisnike elektronsk­ih cigareta.

Skoro 20 odsto đaka je bilo pijano bar jednom u životu i kocka se. Nasilno prema drugim vršnjacima bilo je 7,8 odsto đaka.

Skoro petina đaka prvog razreda srednje škole stupila je u seksualne odnose, a kondom je pri poslednjem odnosu koristilo manje od dve trećine.

Ovo istraživan­je je, kako je rekla, značajno da bi nadležne institucij­e na osnovu njega mogle da planiraju zdravstven­o promotivne aktivnosti kojima bi se suzbijali rizični aspekti po zdravlje školske dece.

11 odsto provodi i više od sedam sati na telefonu/ računaru

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia