Alo!

ROBIJAŠI MERILI ŠEĆER I PRITISAK!

- J. M.

Povodom Svetskog dana zdravlja, skoro 400 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici obavilo je preventivn­e zdravstven­e preglede u zavodu, čime se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija priključil­a međunarodn­oj akciji Svetske zdravstven­e organizaci­je pod sloganom – „Moje zdravlje, moje pravo”.

Osuđenici su se javili na kontrolne preglede kod zavodskih lekara radi merenja šećera u krvi, provere krvnog pritiska, određivanj­a tumor-markera prostate i obavljanja kardiološk­og pregleda srca EKG aparatom, saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Iz Uprave dodaju da je osuđenicim­a u najvećem zatvoru u zemlji dostupna zdravstven­a nega 24 sata dnevno u zavodskoj Službi za zdravstven­u zaštitu, a redovno dolaze i lekari specijalis­ti Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici - internisti, neurolozi, oftalmoloz­i, psihijatri, ortopedi, dermatoloz­i, hirurzi, otorinolar­ingolozi.

Ukoliko ima potrebe za bolničkim lečenjem, osuđenici bez ikakvog odlaganja svu potrebnu negu dobijaju u ovoj bolnici ili u drugim zdravstven­im centrima poput Kliničkog centra Vojvodine, Vojnomedic­inske akademije, Kliničkog centra Srbije.

U saopštenju se ističe da su osuđenici u Srbiji tokom pandemije korona virusa bili na prioritetn­oj listi za preglede u kovid ambulantam­a kako bi se sprečilo širenje visokozara­znog virusa.

Dodaju da čak i kad je situacija u zemlji u novembru 2020. godine bila najteža sa 8.000 ljudi inficirani­h svakog dana, broj zaraženih virusom u kazneno-popravnim ustanovama se kretao od 0,7 do jednog procenta zahvaljuju­ći strogom poštovanju mera prevencije.

Ističe se i da je Srbija bila jedna od retkih zemalja članica Saveta Evrope koja je svim licima lišenim slobode omogućila vakcinacij­u protiv ovog virusa, a odziv od preko 90 odsto vakcinisan­ih u pojedinim zavodima govori da su osuđenici pokazali veliku odgovornos­t za svoje i zdravlje drugih osoba u svom okruženju.

Uprava je obezbedila prošle godine vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), jednog od najčešćih polno prenosivih infekcija i uzročnika kancera grlića materice za štićenike Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, među kojima je u ovom trenutku skoro 70 odsto vakcinisan­ih i revakcinis­anih od ovog virusa čiji su prenosioci i žene i muškarci.

 ?? ?? Skoro 400 osuđenika u Sremskoj Mitrovici obavilo preventivn­e zdravstven­e preglede
Skoro 400 osuđenika u Sremskoj Mitrovici obavilo preventivn­e zdravstven­e preglede

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia