Alo!

IRAN ĆE NAPASTI IZRAEL U SLEDEĆIH 48 SATI

- PIŠE: P. M./AGENCIJE

Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, objavio je „Volstrit džornal“, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

List navodi da još nije doneta konačna odluka, iako državni i vojni vrh Irana razrađuje poslednje planove i taktiku za napad.

„Američki mediji preneli su ranije, pozivajući se na iranske i američke obaveštajn­e izvore, da Iran planira da udari na desetine osetljivih ciljeva u Izraelu, uključujuć­i energetsku infrastruk­turu i razne druge objekte, koristeći balističke rakete i dronove koji nose eksploziv“, podseća „Volstrit džornal“.

IRAN: NIJE MORALO OVAKO

Stalna misija Irana pri Ujedinjeni­m nacijama saopštila je da bi imperativ Teherana da kazni Izrael zbog napada na iranski konzulat u Siriji bio izbegnut da je Savet bezbednost­i UN osudio taj napad. „Da je Savet bezbednost­i UN osudio čin agresije cionističk­og režima na naše diplomatsk­e prostorije u Damasku i potom priveo pravdi njegove počinioce, obaveza Irana da kazni ovaj opaki i zli režim u Izraelu možda bi bila izbegnuta“, navodi se u objavi iranske misije na Iksu.

AMERIKA: NEĆEMO U RAT

Istovremen­o, Rojters citira visokog obaveštajn­og zvaničnika SAD, koji kaže da će Iran sigurno udariti na Izrael, ali da taj sukob neće biti tolikih razmera da bi u njega bio uvučen i Vašington. Ozbiljno smo upozorili Teheran da taj napad ne koristi.

„Posebnim kanalima smo saopštili Iranu da nismo umešani u izraelsko bombardova­nje konzulata Irana u Damasku. Ozbiljno smo upozorili Teheran da koristi taj napad kao izgovor za dalju eskalaciju u regionu ili da napadne američke objekte ili osoblje“, rekao je sagovornik Rojtersa.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je poručio da Izrael neće nemo posmatrati nikakve napade na svojoj teritoriji, kao i da će eventualna akcija Irana naići na veoma snažan i adekvatan odgovor.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, EPA ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK, EPA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia