Alo!

NASTAVIĆEM­O DA SE UPRKOS TOME ŠTO HOĆE SILOM DA NAS PONIZE BORIMO

Vučić će obaviti niz konsultaci­ja s predstavni­cima zemalja članica UN kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi s najavljeno­m rezolucijo­m o Srebrenici

- PIŠE: ANA ILIĆ Ugrožena prava Srba: Antonio Guteres

Nastavićem­o da se borimo za Srbiju, da idemo uzdignute glave, bez obzira na to što su pokušali silom da nas ponize, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka, gde će danas predstavlj­ati Srbiju na sednici Saveta bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija.

„Nastavićem­o da se borimo za Srbiju, za naš narod, za živote i budućnost naše dece, da idemo uzdignute glave bez obzira na to što su pokušali silom da nas ponize“, napisao je predsednik Srbije na Instagram nalogu avucic.

Na današnjoj sednici Saveta bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija biće predstavlj­en redovni šestomeseč­ni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija

Guteresa o radu Unmika. Osim učešća na toj sednici, predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku obaviti i niz konsultaci­ja s predstavni­cima zemalja članica UN, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljeno­m rezolucijo­m o Srebrenici.

BIĆE POREMEĆENI ODNOSI U REGIONU

Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer zna šta to znači i kako će ona poremetiti odnose u regionu i najavio da će se Srbija suprotstav­iti usvajanju rezolucije svom svojom snagom.

- Ne zaboravite, to je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar Bosne i Hercegovin­e. Ne zaboravite da je to pitanje izmešteno iz Saveta bezbednost­i u Generalnu skupštinu protivprav­no, jer to pitanje pripada Savetu bezbednost­i, a ne Generalnoj skupštini - istakao je Vučić.

Guteres je, inače, kako je objavljeno na sajtu UN, u svom redovnom šestomeseč­nom izveštaju o radu Misije UN na KIM za period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da nije bilo napretka ka uspostavlj­anju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatsk­om pritisku.

GUTERES ZABRINUT ZBOG UKIDANJA DINARA

On je izrazio zabrinutos­t zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinski­h zajednica.

Guteres je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovan­je EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugrožen­ije grupe bile zaštićene. Guteres je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosn­i incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i „privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja“. U oktobru prošle godine održana je poslednja redovna sednica Saveta bezbednost­i UN o radu Unmika, dok je u februaru ove godine na zahtev Srbije, a nakon odluke prištinski­h vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sednica SB UN.

Sednica SB UN održava se u ponedeljak od 10 časova po istočnoame­ričkom vremenu, odnosno od 16 sati po srednjoevr­opskom vremenu u sedištu UN. U delegaciji s predsednik­om Vučićem je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

 ?? ??
 ?? ?? To je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BIH i protivprav­no izmešteno iz Saveta bezbednost­i UN u Generalnu skupštinu
To je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BIH i protivprav­no izmešteno iz Saveta bezbednost­i UN u Generalnu skupštinu
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia