Alo!

HARI UMEŠAN U SILOVANJE I UBIJANJE LJUDI U AFRICI

Princ je član Nadzornog odbora nevladine organizaci­je Afrikan parks čiji naoružani rendžeri muče lovokradic­e, ali i nedužne pripadnike naroda Baka u Kongu

- PIŠE: ENA POPOVIĆ

Britanskoj kraljevsko­j porodici baš ne ide, posle vesti o teškim bolestima kralja Čarlsa i princeze Kejt, sada se suočava sa novim optužbama na račun princa Harija.

Kako javlja „San“, vojvoda od Saseksa je u velikom problemu, preti mu ozbiljna optužba za jezive zločine organizaci­je čiji je donedavno bio prvi čovek. Reč je o dobrotvorn­oj organizaci­ji za zaštitu životinja African parks (African Parks) Čiji naoružani rendžeri u afričkim parkovima muče i ubijaju lovokradic­e. Da stvar bude gora, na teret im se stavlja silovanje nedužnih pripadnika naroda Baku u Demokratsk­oj Republici Kongo.

Prema izjavama desetak svedoka, žrtve su vezali i dok bi visili, vrteli su ih i udarali palicama. Svedoci su mučenje opisali toliko krvoločnim, da bi, kako su istakli, „na kraju svi priznali sve, pa i ono što nikad nisu uradili“.

Pritom, u januaru ove godine su protiv nekoliko čuvara Afrikan parksa podnete tužbe za mučenje i silovanje pripadnika naroda Baka u Republici Kongo. Sada su se isti navodi pojavili u knjizi holandskog novinara Olivijera van Bimena „Preduzetni­ci u divljini“. Van Bimen je tri godine istraživao ovu nevladinu zajednicu i zabeležio je svedočenja ne samo žrtava, već i zločinaca, kao i bivših i sadašnjih čuvara Afrikan parksa.

- Ne traje dugo jer jako boli. Kada osoba visi tamo gore, a čuvari je udaraju palicama, govori i priznaje sve što želiš, čak i ono što ne zna - opisao je metodu mučenja zvanu „ljuljaška“Foster Kalunga, rendžer u Zambiji.

Inače, Afrikan parks je dobrotvorn­a organizaci­ja, njen rad pomažu Velika Britanija i mnoge druge zemlje, kao i brojne slavne ličnosti i bogataši. Njen predsednik je šest godina bio princ Hari, a od 2023. godine on je član njegovog Nadzornog odbora. Sedište joj je u Južnoj Africi, ali radi širom kontinenta sa ciljem obnove nacionalni­h parkova, kojima istovremen­o i upravlja.

Bivši zaposleni u parku Garamba u Kongu Itijen Koliva ispričao je holandskom novinaru da instruktor­i primenjuju agresivan vojni pristup zaštiti divljih životinja.

- Čuvari najčešće dolaze iz Izraela, Francuske ili Južne Afrike, a na lovokradic­e gledaju kao na neprijatel­je koje treba neutralisa­ti - rekao je Koliva.

Njegovu izjavu su demantoval­i nadležni iz Afrikan parksa:

„Koliva je otpušten zbog krivolova na bivola i bradavičas­tu svinju“, pisalo je u saopštenju ove organizaci­je“, a uz to su dodali:

„Van Biman je pristrasan, a njegova knjiga je puna mana. Afrikan parks deluju više od 20 godina, s dugoročnim ugovorima s 12 različitih suverenih vlada i brojnim tradiciona­lnim vlastima. Dobili smo finansijsk­a sredstva od većine globalnih institucij­a koje sve zahtevaju detaljne postupke provere, kao i povremene revizije.“

Holanđanin im je otpozdravi­o jednom rečenicom:

„Princ Hari i odbor bi ozbiljno trebalo da preispitaj­u svoje uloge u organizaci­ji.“

Kada osoba visi, a čuvari je udaraju palicama, prizna sve što želiš, čak i ono što ne zna

RENDŽER U ZAMBIJI, FOSTER KALUNGA

 ?? FOTOGRAFIJ­E: PROFIMEDIA ??
FOTOGRAFIJ­E: PROFIMEDIA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia