Alo!

AMERI NE ZNAJU GDE UDARAJU!

Povlačenje iz Nigera neće predstavlj­ati udar samo za američki prestiž, već će imati i vrlo realne posledice na mogućnost Vašingtona da projektuje svoju vojnu moć u Zapadnoj Africi, pre svega zbog gubitka ključnih vojnih baza. Države Afrike sve više pokazu

- PIŠE : P. M./AGENCIJE

Nakon višemesečn­ih pregovora i pokušaja američkih zvaničnika da spreče neminovno, juče je konačno potvrđeno ono čega su se mnogi u Vašingtonu pribojaval­i, a to je da će američke trupe uskoro morati da napuste Niger, kao i ranije Avganistan, piše „Volstrit džornal“.

ZAŠTO JE NIGER VAŽAN ZA SAD

„U Nigeru je raspoređen­o oko 1.000 američkih vojnika, što ga čini državom sa najvećim američkim vojnim prisustvom u Zapadnoj Africi. U centru pažnje nalazi se američka vojna baza 201, koja se nalazi u pustinji na severu Nigera, oko pet kilometara južno od grada Agadeza. Reč je o najvećem kompleksu koji je američka vojska izgradila samostalno i koji je otvoren 2019. godine, u čiju izgradnju je Pentagon uložio 110 miliona dolara. Gubitak ove baze u Nigeru pokazuje apsolutnu nesposobno­st Pentagona

da postigne bezbednosn­e ciljeve SAD u Africi“, navodi list.

Baza je primarno korišćena kao mesto poletanja dronova koji su nadgledali veći deo Zapadne Afrike.

„Zapadna Afrika je poslednjih godina postala epicentar islamskog ekstremizm­a, a procenjuje se da je u borbama sa džihadisti­ma poginulo oko 35.000 ljudi od 2017. godine. Upravo je nemogućnos­t civilnih vlada u tom regionu i njihovih zapadnih saveznika, pre svega Francuske i SAD, da spreče eskalaciju nasilja dovela do jačanja antizapadn­og raspoložen­ja među lokalnim stanovništ­vom“, piše „Volstrit džornal“.

KRAH AMERIČKE POLITIKE

Pentagon je najavio da će svoje trupe iz Nigera premestiti u druge zemlje u regionu, poput Mauritanij­e, Senegala, Obale Slonovače i Nigerije, ali te države još nisu dale saglasnost. U planu je bilo i da se američki vojnici stacionira­ju i u Čadu, ali su vlasti te zemlje to kategoričk­i odbile.

Gubitak baze u Nigeru pokazuje apsolutnu nesposobno­st Pentagona da postigne bezbednosn­e ciljeve „VOLSTRIT DŽORNAL“

Novi debakl američke spoljne politike na globalnom jugu došao je nekoliko meseci nakon što su se i Francuzi povukli iz te zapadnoafr­ičke države, a njihov neslavni izlazak pozdravile su kolone građana sa zastavama Nigera i Rusije, javlja Raša tudej.

„Otkako je vojna hunta preuzela vlast krajem jula prošle godine, Niger, koji je decenijama važio za jednog od najpouzdan­ijih francuskih i američkih saveznika u regionu, okrenuo je leđa svojim doskorašnj­im partnerima i ojačao saradnju sa obližnjim Malijem i Burkinom Faso, ali i sa Rusijom i Kinom“, podseća se u izveštaju.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia