Blic Zena

Aktuelno Oprez, krpelji vrebaju

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Budite obazrivi da vam ne presedne izlet za Prvi maj

Bliži se prvi maj, dan koji većina ljudi koristi da sa porodicom i prijatelji­ma uživa u prirodi. Ali da vam prvomajski uranak ne bi preseo, buditi oprezni jer boravak na livadi u ovo doba godine nosi rizik od ujeda krpelja. Zato u širokom luku izbegavajt­e neuređene površine obrasle travom i rastinjem i nosite odeću dugih rukava i nogavica kako biste se zaštitili.

– Radi lakšeg uočavanja krpelja bolje je da oblačite odeću svetlijih boja, a nakon boravka u prirodi obavezno pregledajt­e kožu, posebno kosmati deo glave. Takođe, bilo bi dobro da odmah operete odeću koju ste nosili na pikniku ili u šetnji – savetuje dr Ivana Begović Lazarević, specijalis­ta epidemiolo­gije u Savetovali­štu za lajmsku bolest Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ubod krpelja je bezbolan i najčešće se ne oseti, što mu omogućava da ostane zakačen na koži vi- še dana. Ali suština je da ga treba ukloniti što pre i to u toku prvih 24 časa od trenutka uboda, kako bi se smanjila verovatnoć­a eventualno­g prenosa bakterije borelije na čoveka i nastanak infektivno­g oboljenja poznatog kao lajmska bolest.

– Odstranjiv­anje krpelja treba obaviti stručno i pravilno, isključivo mehanički pincetom i bez prethodne upotrebe bilo kakvih preparata za lakše vađenje krpelja, kao što su ulje, aceton, alkohol i slično. Treba voditi računa da se telo krpelja ne zgnječi, a posle završenog vađenja ubodno mesto mora da se dezinfikuj­e alkoholom ili nekim antiseptik­om – ističe naša sagovornic­a.

Mesto uboda bilo bi dobro da se posmatra oko mesec dana, a pojava karakteris­tičnog crvenila je znak infekcije uzročnikom lajmske bolesti, koja obavezno mora da se leči i to što pre.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia