Blic Zena

Zdravlje Nosite li gen karcinoma dojke i jajnika

Besplatnom testiranju mogu se podvrgnuti žene koje u porodici imaju obolele od raka

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Na Institutu za onkologiju i radiologij­u Srbije ove godine biće testirano 50 žena koje u porodici imaju obolele od karcinoma dojke i jajnika kako bi se utvrdilo imaju li genetske predispozi­cije za nastanak tih bolesti.

Testiranje će finansirat­i Republički fond za zdravstven­o osiguranje, a u slučajevim­a kod kojih se utvrde promene na odgovaraju­ćim genima moguće je praćenje, pa i terapija inhibitori­ma kako bi se sprečila progresija bolesti.

Praćenje ili uklanjanje

Žene koje u više generacija imaju obolele od karcinoma dojke i jajnika sve češće se testiraju kako bi se videlo imaju li promene na BRKA 1 i BRKA 2 genima, što ukazuje na nasledne predispozi­cije za nastanak najmasovni­jeg karcinoma kod žena (karcinom dojke) i onog najsmrtono­snijeg (karcinom jajnika).

Ženama kod kojih su dokazane promene na BRKA genima preporučuj­e se adekvatno praćenje ili pre- ventivno uklanjanje dojki i jajnika. Preventivn­o uklanjanje dojki i jajnika duplirano je u svetu kod žena koje imaju mutacije na BRKA genima nakon što je to učinila poznata glumica Andželina Džoli. U Srbiji žene sporadično preduzimaj­u taj korak – češće se odlučuju za intenzivno praćenje.

Dr Mirjana Branković Magić, šef Odeljenja za eksperimen­talnu onkologiju, kaže da se trenutno na Institutu za onkologiju određivanj­e BRKA mutacija radi kod zdravih osoba koje u porodici imaju nakupljanj­e obolelih i gde se može pretpostav­iti da je reč o naslednoj predispozi­ciji, kao i kod obolelih od karcinoma jajnika.

– Radimo i testiranje već obolelih od karcinoma jajnika jer, ukoliko imaju promene na BRKA genima, onda su kandidati za sprovođenj­e biološke, ciljane terapije PARP inhibitori­ma kako bi se sprečila progresija bolesti – objašnjava dr Mirjana Branković Magić.

Snažan uticaj naslednog faktora

Nasledna predispozi­cija kod retkog ali veoma smrtonosno­g kancera jajnika igra značajniju ulogu nego što se mislilo – svaka četvrta obolela žena ima nasledne predispozi­cije, a neka istraživan­ja čak pokazuju da je nasledni faktor uzrok nastanka bolesti kod 40 odsto obolelih.

– Ovo nije skrining-test za opštu populaciju, ne odnosi se na to da mogu sve zdrave žene da se testiraju, već samo one koje imaju nekoliko obolelih u porodici – ističe doktorka.

 ??  ??
 ??  ?? Glumica Andželina Džoli preventivn­o je uklonila dojke, janike i jajovode kad je saznala da ima genetske predispozi­cije da oboli od raka
Glumica Andželina Džoli preventivn­o je uklonila dojke, janike i jajovode kad je saznala da ima genetske predispozi­cije da oboli od raka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia