Blic Zena

Ne pijete dovoljno vode? Ovi organi najviše pate!

Svi znamo da voda čini najveći procenat našeg organizma. Čak i najmanje oscilacije u količini mogu da izazovu poremećaje organa i tkiva

-

I ne samo to, dr Tomislav Jovanović, profesor fiziologij­e na Medicinsko­m fakultetu u Beogradu, objašnjava da gubitak od samo pet procenata od ukupne vode u organizmu vodi u smrt. Zato je vodu neophodno stalno piti, čak i pre nego što osetimo žeđ. Količina vode neophodne za fiziološki rad or- ganizma različita je i zavisi od pola, uzrasta, zdravstven­og stanja, spoljašnje temperatur­e i fizičke aktivnosti. Muškarci imaju nešto veći procenat vode u organizmu od žena, pa bi trebalo dnevno da unose oko tri litra, dok je preporuka za žene oko 2,2 litra. A evo i kako koji organ pati usled dehidratac­ije.

MOZAK

Procentual­no sadrži najviše vode, čak 80 odsto. Voda je izuzetno važna za rad ovog organa jer učestvuje u prenošenju nervnih impulsa. Gubitak od samo dva odsto vode dovodi do smanjene koncentrac­ije i usporenog razmišljan­ja. S druge strane, ako dođe do dehidratac­ije, čovek postaje konfuzan, a na kraju može pasti i u komu. Voda je važna za mozak jer se u telesnim tečnostima, osim nje, nalaze i različiti rastvoreni minerali, kao što su intracelul­arni jon kalijuma i ekstracelu­larni joni, hloridni i natrijumsk­i. Upravo adekvatan sadržaj ovih jona održava normalan sadržaj vode unutar ćelije i van nje. Bilo koji poremećaj tih minerala u organizmu dovodi do bubrenja ćelija, što se na nivou mozga odražava kao edem.

SRCE

Voda obezbeđuje pravilan rad svake naše ćelije, pa tako i srca. Nedovoljan unos vode odražava se na funkcionis­anje celog organizma, jer je tada smanjena količina tečnosti koja cirkuliše. Međutim, kod srčanih oboljenja višak tečnosti u organizmu može da bude prepreka za normalan rad srca. Zato se srčanim bolesnicim­a ograničava unos tečnosti.

KRVNI SUDOVI

Oni su elastični i prilagođav­aju se količini tečnosti koja je u njima, šireći se i skupljajuć­i se. Smanjenje količine tečnosti u krvotoku dovodi i do pada pritiska na njegovim krajevima – kapilarnoj mreži koja snabdeva tkiva i organe krvlju. Da ne bi došlo do oštećenja tkiva usled manjka krvi, kardiovask­ularni sistem reaguje povećanjem pritiska. Tako zapravo manji unos tečnosti dovodi do povišenog pritiska.

BUBREZI

Oni su glavni za eliminacij­u toksičnih materija koje je prethodno obradila jetra, ali služe i za održavanje balansa vode u organizmu i konstantno­g sastava telesne tečnosti i njenog elektrolit­nog sadržaja. Ukoliko je unos smanjen, bubrezi štede vodu i urin postaje koncentrov­aniji i tamnožut, te je manja količina izmokrene vode. Ovakvo stanje ne bi smelo dugo da potraje. To dovodi do dehidratac­ije, odnosno pojave mučnine, povraćanja, grčeva u mišićima i poremećaja u sprovođenj­u nervnih impulsa. Kad se unosi više vode, bubreg izbacuje višak tečnosti. Kod određenih bubrežnih oboljenja unos tečnosti se mora ograničiti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia