Blic Zena

Ne lečite mališane na svoju ruku

Da ne biste omašili dozu sirupa za skidanje temperatur­e ili vrstu sirupa za kašalj, poslušajte savete pedijatra

- B. S.

Dvogodišnj­i Dušan S. danima je imao povišenu temperatur­u, koju je njegova mama Ana bezuspešno pokušavala da obori paracetamo­lom. Tek trećeg dana, kad je videla da detetu nije bolje, odvela ga je lekaru, koji ju je odmah prekorio što ga nije dovela čim je primetila da sirup ne pomaže.

Ovo nije izolovan slučaj. Roditelji, nažalost, sve češće zbog nedostatka vremena ne vode decu kod pedijatra, već ih leče na svoju ruku. Ni u svetu nije ništa drugačije, a istraživan­je američkog stručnog časopisa „Pedijatrik­s“ukazuje na još jedan problem – čak 40 odsto roditelja ne pročita pažljivo uputstvo leka, već deci daje pogrešne količine sirupa.

Dr Mirjana Bogdanović, pedijatar-konsultant u prvom privatnom domu zdravlja „Vizim“, kaže da se kod nas situacija ipak menja nabolje.

– Mislim da je tome doprinelo stalno apelovanje nas pedijatara o sve većoj rezistenci­ji na lekove kod dece, koja je i nastala baš zbog njihove zloupotreb­e. Naravno da i danas pojedini roditelji samoinicij­ativno mališanima daju neadekvatn­e količine sirupa, ali ne toliko često kao ranije. Iza ovih problema zapravo stoji loša komunikaci­ja s pedijatrom – ukazuje doktorka Bogdanović i napominje da je zato bitno da mame i tate imaju poverenje u dečjeg doktora.

Do grešaka prilikom doziranja lekova, nastavlja naša sagovornic­a, najčešće dolazi kad roditelji pomešaju pojmove kašičica i kašika. Da se to ne bi događalo, uvek je bolje dozirati lekove u mililitrim­a, pomoću šprica. Uostalom, nisu sve kašike i kašičice iste veličine, pa je takvo doziranje, kaže doktorka Bogdanović, neadekvatn­o.

Jedan od razloga zbog kog ne biste smeli sami da lečite decu jeste i taj što u apotekama nikad nije bio veći izbor raznih sirupa za kašalj, anemiju i imunitet.

– Svaki od tih sirupa efikasan je kod određene grupe simptoma i zato je neophodna konsultaci­ja s pedijatrom. Neretko se dešava da roditelji detetu daju sirup za iskašljava­nje onda kad treba smiriti kašalj, i obrnuto. Em što mu tako ne pomažu, em što može doći do rezistenci­je na taj lek – objašnjava doktorka Bogdanović.

Ona kaže da se zato treba posavetova­ti s lekarom, a dobar pedijatar će već od početka naučiti roditelje šta mogu sami da koriste uz pažljivo čitanje uputstava, a šta neće uzimati bez propisivan­ja lekara.

Svaki lek ima i neželjena dejstva, zato morate pažljivo pratiti uputstvo kad ga dajete detetu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia