Blic Zena

Kad se udruže žene grgurevačk­e

Žene iz sremačkog sela Grgurevci ujedinile su se, okrečile mesnu zajednicu, uredile obližnji park i renovirale vrtić, sve da bi selo oživelo. I ne planiraju da stanu dok ne bude kao sa razglednic­e

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Početkom prošloga veka Vuka Karadžića je, u povratku iz manastira Šišatovac na Fruškoj gori, gde je od Filipa Višnjića beležio narodne pesme, put naveo u Grgurevce. Tu se susreo s neznanom slepom pevačicom i guslarkom i od nje zabeležio stihove čuvene „Kosovke Devojke“. Ovom pričom nas dočekuje Vukosava Tešanović (48), koja se godinama trudila da otkrije identitet Vukove pevačice, ali još uvek nije uspela. Ona je na čelu Udruženja građana „Staza zdravlja“i jedna od žena koje su svoje selo uredile i doterale.

Čim smo kročili u selo, prvo smo primetili mir koji svuda vlada. A tako je jer se skoro svi meštani bave poljoprivr­edom, pa su preko dana uglavnom na njivama.

– Selo je na dobrom mestu, prvi fruškogors­ki manastir je na samo četiri kilometra odavde, ali mladi odlaze – nastavlja Vuka i dodaje da su zato iz njenog udruženja i Udruženja žena „Višnja“odlučili da se pokrenu i da selo ulepšaju tako da svako poželi da dođe i ostane.

I dok uživamo u krajoliku, čujemo da se park kojim šetamo zvao Titov i da je tu nakon Brozove smrti zasađeno 88 stabala. Godinama je bio zapušten, ništa se nije videlo od korova, sve dok pre dve godine dobri ljudi iz Vukinog udruženja nisu počeli da krče, čiste, sređuju. Pomoć je stigla i od Grada Sremske Mitrovice, a pridružilo im se i sestrinsko Udruženje žena „Višnja“.

– Lokalna pilana će nam izraditi stolove i klupe, planiramo da uradimo i mostić preko ovog kanala i učionicu na otvorenom. Treba još da se radi, planiramo i da osvetlimo park – priznaje Vuka.

Ljiljana Nedeljkovi­ć (51), predsednic­a Udruženja „Višnja“, kaže da su ona i njene saradnice letos počele uređenje parka, ali da se bez sredstava ništa ne može. Zato su se i uortačile s Vukom i njenim udruženjem.

– Mi žene iz „Višnje“uradile smo projekat „Selo sa razglednic­e“, pa je tako jedini vrtić u našem selu zablistao. Bilo je i donacija i ličnog učešća,

Predsednic­a udruženja žena „Višnja“Ljiljana Nedeljkovi­ć dobila je nagradu za doprinos razvoju lokalne zajednice

a i pomoći roditelja. Uradili smo fasadu, okrečili prvi put posle 18 godina, jedan mladić iz sela je oslikao zidove prostorija, sada je sve novo – radosna je Ljilja što sada 12 mališana različitog uzrasta mogu da uživaju. Kaže da za nadnice majstorima nisu imale, pa su išle od vrata do vrata i tražile od seljana. – Nje to tek tako, ali mi imamo iskustva. Onaj ko neće da dâ kod njega i ne idemo – priznaje Ljilja.

Sve što rade ove žene, kako kažu, rade da selo bude lepše, pa tako godišnje imaju po jednu veliku investicij­u. U ovih osam godina, koliko postoje, okrečile su mesnu zajednicu, uredile etno-sobu, u koju su prikupile stare ćilime, preslice, kolevke, sredile svoju kancelarij­u, u vesele boje ofarbale žardinjere svud po selu.

Zato ne čudi što je Ljilja kao pojedinac dobila nagradu za doprinos razvoju lokalne zajednice i filantropi­je, i to među trideset osmoro nominovani­h.

Uz to, „Višnja“je redovni gost na Sajmu turizma u Novom Sadu, na godišnjoj izložbi seoskih udruženja iz Vojvodine, njeni članovi rado idu na Bostanijad­u u obližnjim Šašincima i posećuju sve okolne manifestac­ije.

– Svake godine drugog vikenda u junu mi u okviru manifestac­ije „Kolo Srema“imamo svoj Fruškogors­ki etno-festival. Tad se kod nas sjate žene iz desetak udruženja iz cele Vojvodine sa svojim postavkama, kolačima, rukotvorin­ama, svim mogućim čudima – ponosna je Ljilja. Tog dana pre podne meštani se nadmeću u turniru u malom fudbalu i kotlićijad­i, potom kroz selo krene defile desetak fijakera, uveče je revija folklora. Tada žene ispeku, kako kažu, preko dve hiljade krofni za sve učesnike. – Od pretprošle godine naše udruženje ima svoj zasad višnje, dobile smo sredstva od Pokrajinsk­e vlade, pa ćemo se više baviti proizvodim­a od ove voćke – priča Ljilja i otkriva da je udruženje naziv dobilo izvlačenje­m iz šešira.

Ništa se ne dobija na lepe oči, pričaju nam ove vredne žene. Mora stalno da se uči, zato redovno idu na obuke i seminare. – Mnoge agencije su nas mapirale, i to je važno. Tu nam je i biciklisti­čka ruta koja će ići obroncima Fruške gore – ispraća nas Vuka uz reči da će na obližnjem vidikovcu nići hram i vinarija posvećena rimskom caru Probu, koji je na ovim prostorima zasadio vinovu lozu.

U Grgurevcim­a je Vuk Karadžić od slepe guslarke zapisao „Kosovku Devojku“

 ??  ?? Članice udruženja „Višnja“
prikupljal­e su svud po selu stare preslice, ćilime, posuđe i tako opremile
etno-sobu
Članice udruženja „Višnja“ prikupljal­e su svud po selu stare preslice, ćilime, posuđe i tako opremile etno-sobu
 ??  ??
 ??  ?? Ljiljana Nedeljkovi­ć (desno) i Biljana Petković (dole) sve što rade sa drugim ženama iz udruženja „Višnja“, rade da selo bude lepše, pa tako godišnje imaju po jednu veliku investicij­u
Ljiljana Nedeljkovi­ć (desno) i Biljana Petković (dole) sve što rade sa drugim ženama iz udruženja „Višnja“, rade da selo bude lepše, pa tako godišnje imaju po jednu veliku investicij­u
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia