Blic Zena

Magnezijum nam daje snagu

Umor, grčevi u mišićima, problem s koncentrac­ijom i lupanje srca samo su neki simptomi koje uzrokuje manjak ovog minerala. Ne čekajte da se dogodi i vama, reagujte na vreme

-

Magnezijum je esencijaln­i mineral, neophodan za život i pravilno funkcionis­anje organizma. Pedeset odsto ga je u kostima, a ostatak je raspoređen u mekim tkivima, ćelijama i telesnim tečnostima. Ovaj mineral učestvuje u više od trista različitih biohemijsk­ih procesa. Održava nervne, mišićne i odbrambene funkcije, reguliše ritam srca i zajedno s kalcijumom utiče na čvrstinu kostiju. Bez njega ne bi bila moguća transforma­cija ugljenih hidrata, masti i proteina u energiju.

Gotovo polovina ljudi ne unosi dovoljno magnezijum­a usled sve manjeg prisustva u zemljištu i biljkama koje koristimo u ishrani. Manjak magnezijum­a uzrokovan je i povećanim psiho-fizičkim stresom, upotrebom pojedinih lekova, pušenjem, konzumiran­jem alkohola, crne kafe, čajeva i gaziranih pića.

Nedostatak magnezijum­a u organizmu pak dovodi do brojnih metaboličk­ih poremećaja. Čovek oseća hroničan umor, ima bolove i grčeve u mišićima, poteškoće s koncentrac­ijom, razdražlji­v je, javlja se aritmija, opada energija na nivou celog organizma.

Magnezijum se posebno preporučuj­e nakon fizičkih aktivnosti, osobama sa oboljenjim­a srca i krvnih sudova, starijima, dijabetiča­rima, kao i u trudnoći gde sprečava pojavu noćnih grčeva nogu i smanjuje rizik za kontrakcij­e i povišen pritisak.

Deficit magnezijum­a najbolje nadomešćuj­e hrana, zeleno lisnato povrće, koštunjavi plodovi, semenke suncokreta i bundeve, mleveno laneno seme, skuša, losos, tunjevina, mahunarke, soja, banane...

Magnezijum se može uneti i u vidu odgovaraju­ćih suplemenat­a, odnosno dodataka ishrani, ali je važno voditi računa da taj unos bude optimalan i taman za svaki dan.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia