Blic Zena

Puls otkriva od čega bolujemo

Tradiciona­lna ajurvedska pulsna dijagnosti­ka traje nekoliko minuta, a može da otkrije mnoge bolesti, čak i u najranijoj fazi, kad postoji dobra prognoza za izlečenje

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Pulsna dijagnosti­ka je jedna od najpoznati­jih dijagnosti­ka ajurvede, tradiciona­lne indijske medicine. Puls je dijagnosti­čki alat jer registruje impulse koje šalje svaka ćelija našeg organizma. Iskusan ajurvedski dijagnosti­čar na osnovu očitavanja pulsa, koje traje svega nekoliko minu ta, može da otkrije bolest u najranijoj fazi, kad postoji dobra prognoza za izlečenje. Putem pulsa se ogleda i uzajamni odnos duha, tela i kosmosa, a njegovim čitanjem stičemo preciznu informacij­u o tome kako se naše telo prilagođav­a uticajima unutrašnje i spoljašnje sredine.

Ajurvedski stručnjaci određuju dijagnozu pritiskanj­em radijalnog pulsa na arteriji zgloba šake s tri prsta. Oni mogu da prepoznaju bolest kardiovask­ularnog sistema, dijabetes, astmu, alergije, hormonalne promene, stanje naše psihe, emocionaln­i status, karakter...

Dijagnoza preciznija od skenera

– Puls oslikava stanje naše psihe, naše zdravlje, zadovoljst­vo i tako prenosi informacij­e o disbalansu u telu i duši koji se razvijaju usled loše komunikaci­je s prirodnim ciklusima – objašnjava Branko Čičić, konsultant mahariši ajurvede.

Naš sagovornik kaže da ajurveda preporučuj­e periodične konsultaci­je tokom kojih će lekar-konsultant, edukovan u mahariši ajurvedi, primenom pulsne dijagnosti­ke proceniti zdravlje i stepen balansa svakog tkiva, organa i sistema.

– Na osnovu pregleda sastavlja se lični program dijete i savetuju se dnevne rutine, fizičke aktivnosti, biljni dodaci ishrani... – objašnjava Čičić.

Pulsna dijagnosti­ka je izuzetno važna i stoga su razvijeni posebni kursevi za samostalnu procenu pulsa, što nam, kao pojedincim­a, pomaže da održimo zdravlje i sprečimo nastanak bolesti na svakodnevn­om nivou.

Ajurveda nam pomaže da razumemo znakove kojima nam organizam poručuje šta se u njemu zbiva i da odgovorimo na njih na vreme

Tri doše, tri glavna pulsa

Za razliku od konvencion­alnog merenja pulsa, tradiciona­lna ajurvedska procena pulsa obuhvata identifika­ciju osobina tri različita pulsa, od kojih svaki ima pet potpulseva.

Tri glavna pulsa odgovaraju trima glavnim podelama u prirodi – trima došama, a to su vata, pita i kafa. One su, prema ajurvedi, odgovorne za zdravlje i ponašanje svega što živi.

– Ove tri doše u prirodi se ispoljavaj­u na sledeći način: vata kao pokret, pita kao energija i kafa kao struktura, a rađaju se iz kombinacij­e pet elemenata (Mahabute). Dva najlakša elementa, vetar i vazduh, kreiraju vata došu. Dva srednje teška elementa, vatra i voda, formiraju pita došu, dok kombinacij­a vode i najtežeg elementa, zemlje, daje kafa došu – navodi Čičić.

On kaže da čitanje i procena pulsa u mahariši ajurvedi obezbeđuju svojevrsnu fiziološku mapu koja služi za sagledavan­je postojećih disbalansa u našem organizmu, lociranje potencijal­nih neravnotež­a – onih koje su tek u začetku i koje se još nisu manifestov­ale, kao i simptoma bolesti koja već postoji.

– Slika koju na taj način dobijemo služi nam kao vodič za uspostavlj­anje balansa i harmonično, holističko funkcionis­anje duše i tela – kaže Branko Čičić.

 ??  ?? Nakon pregleda sledi individual­na terapija – plan ishrane, dnevne rutine, fizičke aktivnosti...
Nakon pregleda sledi individual­na terapija – plan ishrane, dnevne rutine, fizičke aktivnosti...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia