Blic Zena

Sve je više alergične dece

Svake godine se povećava broj dece alergične na polen i prašinu. Evo šta da radite da im olakšate simptome i zaštitite ih koliko možete

-

Stručnjaci upozoravaj­u

Zabluda je da savremeni uslovi života umanjuju šanse za pojavu alergija kod dece. Situacija je potpuno drugačija, čak poslednjih decenija poprima razmere epidemije. Najveći uzročnici porasta broja alergične dece kriju se u aerozagađe­nju, duvanskom dimu i hemijskim sredstvima koja koristimo u kući, kao i u plastičnoj ambalaži u kojoj čuvamo hranu.

Ekcem kao najava budućih problema

Atopijski dermatitis ili ekcem najčešće se rano javi i znak je da će dete kasnije u životu biti sklono alergijama. Kod skoro 60 odsto dece sa ekcemom kasnije se razvije i astma, dok oko 30 procenata njih dobije alergiju na hranu. Ranije se smatralo da kasnije uvođenje mleka može da spreči nastanak astme u kasnijem periodu, ali je ovo mišljenje danas odbačeno. Nema potrebe davati hidrolizat­e, hipoalerge­na mleka, deci sa ekcemom, jer time ne sprečavamo nastanak alergije.

Polen i prašina stvaraju najviše muka

Inhalatorn­i alergeni, ili oni koji se udišu, najprisutn­iji su kod dece, a najčešći među njima je polen. Veoma je teško zaštititi se od njega kad ga ima u ogromnim količinama u vazduhu. Redovna terapija, kao i izbegavanj­e boravka napolju ujutru, kad je koncentrac­ija polena najveća, najbolja su preventiva. Sezona problema traje od kraja februara do maja za polen drveća, od kraja aprila do septembra za polen trava, a od kraja jula do oktobra za polen korova. Postoje i preparati za nos koji se ušmrkuju i tako blokiraju udisanje polena, a obično su na bazi celuloze i potpuno neškodljiv­i.

Alergija na kućnu prašinu takođe je veoma česta. Neophodno je izbaciti debele vunene tepihe iz sobe u kojoj dete boravi i treba izbegavati posteljinu s perjem i vunom.

Sve ove preventivn­e mere roditelji moraju da preduzmu kako bi njihovo dete potpuno izbeglo ili bar smanjilo kontakt sa alergenom koji kod njega dovodi do simptoma alergije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia