Blic Zena

100 dana sam provela na dnu mora

Ivana Orlović Kranjc, instruktor ronjenja, podvodni model i fotograf, istražila je pola plave planete, a ajkule, krokodili, delfini i meduze najbolji su joj prijatelji

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

U podvodni svet zavirila je sa svega osam godina. I do danas, kako kaže, nije izronila. Zato ne čudi što, nakon 35 godina ronilačkog iskustva i preko sto dana provedenih na dnu mora, ajkule i ostale podvodne živuljke smatra svojim najboljim drugaricam­a. Proputoval­a je pola plave planete da bi uživala u njihovom društvu. Mazila ih je, hranila, uspavljiva­la i s jednom od njih imala vrlo blizak susret.

– Toj jednoj ajkuli sam se toliko dopala da je odlučila da proba od čega sam napravljen­a. Kada je shvatila da nisam hrana za nju, ispustila je nežno moje stopalo, ostavljaju­ći mi kao uspomenu trag svojih zuba – počinje Ivana Orlović Kranjc (42) iz Beograda svoju čudesnu priču.

Belocrkvan­ska jezera draža od Maldiva

S plavim dubinama se upoznavala na Maldivima, Kubi, Filipinima, u Španiji, Južnoj Africi, Egiptu, Izraelu, Turskoj, Hrvatskoj, Austriji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj i Bosni. Ipak, i pored svih čudesa koja svetska mora i okeani kriju, kaže da je ronjenje u našim jezerima i rekama nešto naročito.

– Svaka voda je lepa za sebe, sa svojom jedinstven­om florom i faunom, sa svojim stanovnici­ma koje fotografiš­em i ponekad snimam. Ipak, belocrkvan­ska jezera su mi omiljena, a od reka Drina.

Iako ne zna njihov jezik, Ivana živi za dodir sa bićima koja stanuju pod vodom i, kako kaže, uvek nađe način da se sporazume s njima. Pamti kako je na ostrvu Vis snimala dokumentar­ni film o ugorima, zmijolikim ribama skoro dva metra dugačkim, koje je goloruka hranila i plesala samo u beloj haljini sa njima.

– Na Maldivima sam provela 22 minuta potpuno sama pripijena uz ogromnu kit-ajkulu. Na Kubi sam se u podvodnoj šumi mangrova družila s krokodilom po imenu

El Ninjo i njegovim drugarima – priča o svojim avanturama koje drugi mogu da dožive samo preko TV ekrana.

Ipak, lutanje po svetu i otkrivanje podvodnog sveta nisu jedina Ivanina ljubav. Ona sa suprugom Janezom, koji je takođe instruktor ronjenja, podvodni fotograf i snimatelj, drži jedan od najvećih ronilačkih centara u Srbiji, SDT „Svet ronjenja“.

– On je glavni krivac što sam se zaljubila u podvodnu fotografij­u. Počela sam kao podvodni model, ali od njega sam ubrzo na poklon dobila svoj prvi aparat, pa je tako počelo – nastavlja.

Za sobom ima nebrojeno medalja s takmičenja u podvodnoj fotografij­i. Ona sa Evropskog prvenstva u Španiji ipak se izdvaja, jer je tada Ivana bila jedina žena od 29 takmičara, a uspela je da osvoji srebro u kategoriji ambijent, i to jednom prelepom ogromnom meduzom.

– Sin je pošao našim stopama. Obožava vodu i ronjenje i o njemu je već snimljen jedan dokumentar­ni film – priča o sinčiću Mateji (9), koji je sa samo šest godina, roneći i sakupljaju­ći školjke, uspeo da zaradi parice za svoja prva peraja.

Umesto štikli, obuva peraja

Na prvi pogled obična, po struci inženjer marketinga, Ivana svaki dan počinje kao i drugi. Za laptopom priprema nove ekspedicij­e, ekskurzije, istražuje lokacije. Međutim, onda umesto štikli i poslovnog odela, ona stavlja peraja.

– Najlepše se osećam u svojoj podvodnoj kancelarij­i, u predivnom bestežinsk­om stanju na dnu mora, reke, jezera… Tu nema saobraćajn­e gužve, mobilnih telefona ni svakodnevn­og stresa – priča i otkriva da svoj posao nikada ne bi menjala. Jer svakoga dana nauči nešto novo i nijedan dan joj ne liči na prethodni, čak i kada ponovo roni na istim lokacijama. A od pre nekoliko godina Ivana i njen suprug stalni su saradnici kompanije „National Geographic Serbia“, na šta je naročito ponosna.

I mada se družila s murinima, hobotnicam­a, ugorima, gledala se oči u oči s krokodilim­a, delfinima, kornjačama, velikim belim i ostalim ajkulama, meduzama, zmijama, barakudama, ronila pod ledom i u pećinama, za nju nema granica. Sanja još da se upozna s fokama i orkama.

Najlepše se osećam u svojoj podvodnoj kancelarij­i, u predivnom bestežinsk­om stanju na dnu mora, reke, jezera… Tu nema saobraćajn­e gužve, mobilnih telefona ni svakodnevn­og stresa

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na Evropskom prvenstvu
podvodne fotografij­e osvojila je srebro među
28 muškaraca
Na Evropskom prvenstvu podvodne fotografij­e osvojila je srebro među 28 muškaraca
 ??  ?? Na Maldivima je provela 22 minuta
potpuno sama pripijena uz ogromnu
kit-ajkulu
Na Maldivima je provela 22 minuta potpuno sama pripijena uz ogromnu kit-ajkulu
 ??  ?? O Ivaninom sinu
Mateji već je snimljen jedan dokumentar­ni film
O Ivaninom sinu Mateji već je snimljen jedan dokumentar­ni film

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia