Blic Zena

SAVET EKSPERTA

dr Predrag Popović radiolog

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

ja, povećane gustine tkiva, ponekad i pojačane vaskulariz­acije i samim tim pružaju veći otpor u odnosu na okolna tkiva.

– Sumnjive promene su čvrste, znatno tvrđe od zdravog tkiva. Pomoću elastograf­ije promena se može prikazati bojama: što je tvrđa, to je više obojena tamnijim bojama, ka plavoj, a onda možemo biti još precizniji tako što ćemo odrediti i elastograf­ski indeks otpora. Kada je elastograf­ski indeks veći od 4,5, to je informacij­a da promenu shvatimo ozbiljno i da učinimo sve dalje potrebne korake, od biopsije, dodatnih pregleda, mamografij­e i magnetne rezonance do hirurškog odstranjiv­anja – navodi doktor Popović.

Elastograf­ija se, kaže naš sagovornik, koristi i za vođenje biopsije, naračito kada su u pitanju tumori prostate.

– Iskustva tokom poslednjih nekoliko godina pokazuju da pozitivan nalaz na elastograf­iji u ispitivanj­u sumnjivih promena u čak 7080 odsto slučajeva biva potvrđen histopatol­oškim nalazom karcinoma.

Elastograf­ija je našla primenu i kada su u pitanju bolesti jetre. Istraživan­ja su pokazala da oštećena jetra s godinama postaje tvrđa i manje elastična, što se dešava kod hepatitisa i ciroze, a što se standardni­m ultrazvučn­im pregledom ne može razlikovat­i od „masne“, steatozne jetre.

– Iako se biopsija jetre još uvek smatra zlatnim standardom za procenu stadijuma hronične bolesti jetre, danas u svetu postoji nekoliko bezbolniji­h alternativ­a i jedna od njih je elastograf­ija. Pomoću ultrazvuka elastograf­ski se meri elastičnos­t jetre i na taj način se utvrđuje stepen oštećenja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia