Blic Zena

Trajni lak svima traje, a meni ne...

Nekim ženama gellak stoji i po četiri nedelje dok se drugima izlista nakon nedelju dana. Možda nije do manikirke, već do vaših noktiju

- Jelena Milentijev­ić redakcija@bliczena.rs

Istina je da nam gel-lak olakšava život, ali povremeno treba da pustimo nokte da dišu

Trajni lak, poznat i kao gel-lak, trend je koji opstaje godinama. Nudi nam savršen manikir koji bi u idealnim uslovima trebalo da traje tri do četiri nedelje. Međutim, ako vam gel-lak nakon nekoliko dana popuca i otpadne, ne krivite odmah manikirku. Možda je do vaših noktiju. Koliko će se običan gel zadržati na noktima zavisi samo od toga koliko vam nokti brzo rastu, dok trajnost gel-laka zavisi od kvaliteta i stanja noktiju.

Manikir-majstori objašnjava­ju da je gel-lak jeftinija i zdravija metoda. Kad se nokti izlivaju klasičnim gelom, nokatna ploča mora jako da se isturpija i istanji. Međutim, kad se nanosi trajni lak, nokat se minimalno turpija i samim tim

su oštećenja manja. Ipak,

praksa kaže da nokti reaguju i na ovu vrstu agresije. Kada ne pravite pauzu između nanošenja trajnog laka, nokti postaju tanji i skloni listanju.

Skidanje trajnog laka u salonima jeste zdravije i

brže od skidanja gela. Metoda se zove „souk of“(soak off). Nokti se upakuju u foliju, pa se lak skida pod dejstvom posebne tečnosti, mada može da posluži i aceton. Dobra vest je ta što je kod nanošenja trajnog laka rizik od gljivičnih infekcija sveden na minimum. Trajni lak vam štedi vreme i novac. Kad se sve sračuna, on je jeftiniji i jednostavn­iji za održavanje i od geliranja i od klasičnog manikira.

Ako odaberete svetliju nijansu, trebalo bi da se gel-lak zadrži oko mesec dana, a ako se odlučite za jarke ili tamne boje, dve nedelje je maksimum.

Nokti izgledaju mnogo prirodnije, a ne slojevito i debelo kao gelirani nokti. Sam trajni lak ni na koji način neće oštetiti nokte, ali procedura skidanja kod kuće hoće.

Da biste ga sami skinuli, morate acetonom dobro natopiti tupfere vate, staviti ih na nokte, pa uviti u aluminijum­sku foliju. Nokti se drže u acetonu 15 minuta, a onda se lak oguli drvenim štapićem.

Ova procedura mnogo isušuje nokte i zanoktice, a guljenje dodatno oštećuje nokatnu ploču. Trajni lak ne može da produži nokte niti da im koriguje oblik. To može samo gel.

 ??  ?? Trajni lak je super rešenje za sve žene kojima se nokti ne listaju
Trajni lak je super rešenje za sve žene kojima se nokti ne listaju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia