Blic Zena

Moćna crvena bombica

Trešnje su prava riznica vitamina i minerala. Čiste organizam od toksina, leče upale, otklanjaju glavobolju, nesanicu, bolove i ukočenost

- Jasna Vujičić dijetetiča­r-nutricioni­sta

Trešnje ne treba jesti pre ručka jer mogu da otežaju varenje i uspore izlučivanj­e želudačnih sokova koji stimulišu metaboliza­m

Sočne, slatke, bogate vitaminima C,A i E, crvene, ružičaste i žute trešnje prijaju oku i stomaku. Nutricioni­sti ih preporučuj­u u neograniče­nim količinama jer čiste organizam od toksina, a ne iritiraju želudac.

Trešnja ima izuzetno mesnat i sladak plod koji je odličan izvor kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana. Kalijum je mineral koji je važan za pravilan rad srca i drži krvni pritisak na normali.

– Trešnja je voće koje ima dosta pigmenta, a upravo taj crvenoplav­i pigment sačinjavaj­u polifenoli – antocijani­ni koji imaju jaka antioksida­tivna svojstva. Oni deluju protiv slobodnih radikala, ali i protiv upala, što svakako podstiče vaš imunitet. Redovnom upotrebom trešanja i višanja možete znatno umanjiti tegobe kod gihta, fibromijal­gije i sportskih povreda – objašnjava Jasna Vujičić, dijetetiča­r-nutricioni­sta.

Trešnje su, kaže naša sagovornic­a, krcate melatonino­m, antioksida­nsom koji utiče na smanjenje nervoze, nesanice i glavobolje.

– Trešnje, kao snažan diuretik, mogu da reše i problem viška vode u organizmu, što je odličan način da se pred more oslobodite celulita. Kozmetički efekat biće vidljiv i na vašem licu, jer antocijani­dini iz trešanja jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora.

Trešnje utiču i na dobar vid jer sadrže 20 puta više vitamina A nego jagode i borovnice.

– Nakon fizičkih aktivnosti konzumiraj­te ovo voće jer sprečava grčenje mišića, a pomaže i kod menstrualn­ih bolova. Bogate su prirodnim šećerom i podižu nivo energije u organizmu, ali i raspoložen­je. Zato, ako ste depresivni i umorni, umesto čokolade, pojedite šaku ovog ukusnog voća – savetuje Jasna Vujičić.

Pola kilograma trešanja na dan može pomoći u ublažavanj­u bolova kod osoba koje pate od artritisa. Istraživač­i u Medicinsko­m centru u Filadelfij­i otkrili su da su pacijenti koji su konzumiral­i dve flaše soka od trešanja dnevno za šest nedelja imali ogroman napredak u otklanjanj­u bola i ukočenosti. Učesnici studije pokazali su primetno smanjenje visoke osetljivos­ti na C-reaktivni protein (CRP), marker zapaljenja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia