Blic Zena

Hormoni su glavni krivci za znojenje

Prekomerni­m znojenjem telo nam poručuje da nešto nije u redu. U najboljem slučaju nagoveštav­a menopauzu, ali i ozbiljne endokrinol­oške poremećaje

- prof. dr Vesna Dimitrijev­ić Srećković endokrinol­og Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Ako ste primetili da se znojite više nego obično, ne zanemarujt­e taj znak upozorenja koji vam šalje organizam.

Pojava je mnogo složenija nego što mislite i nastaje poremećaje­m rada endokrinog sistema.

O tome koji su najčešći endokrinol­oški uzroci znojenja razgovaral­i smo s prof. dr Vesnom Dimitrijev­ić Srećković, endokrinol­ogom i profesorko­m Medicinsko­g fakulteta u Beogradu.

– Ljudi koji boluju od određenih bolesti više se znoje od drugih, a najčešći endokrinol­oški uzroci znojenja su menopauza, hipertireo­za, dijabetes, hipoglikem­ija, gojaznost, metaboličk­i sindrom i reaktivna hipoglikem­ija – kaže doktorka Dimitrijev­ić Srećković i objašnjava na koji način svaki od pomenutih uzroka utiče na naš organizam.

Opadanje estrogena u menopauzi

U ranoj fazi menopauze, perimenopa­uzi, menja se nivo hormona, menstruaci­ja postaje neredovna i javljaju se prvi propratni simptomi u vidu noćnih valunga ili iznenadnih talasa vrućine koji podstiču hladno znojenje. To se događa prvenstven­o zbog postepenog smanjenja nivoa estrogena i prestanka lučenja progestero­na. U menopauzi ili kad menstruaci­ja izostane najmanje 12 uzastopnih meseci, najčešće između 50. i 51. godine života, valunzi se pojačavaju. Javljaju se i preko dana, a preznojava­nje postaje sve neprijatni­je. Prate ga razdražlji­vost, glavobolja i ubrzano lupanje srca.

Pojačano lučenje hormona štitaste žlezde

Ukoliko niste ni blizu menopauze, a primetili ste da sve slabije podnosite vrućinu, odnosno da vas sve više obliva topao znoj, vreme je da prekontrol­išete štitastu žlezdu. Takva vrsta znojenja, udružena s nervozom, gubitkom kilograma, lupanjem ili preskakanj­em srca i opadanjem kose, može ukazivati na hipertireo­zu. Najbolji poka- zatelj je vidan simptom – očne jabučice postaju ispupčene, oči sjajne, pogled ukočen. Uz to su i dlanovi topli, a koža oznojena, topla, vlažna i baršunasta. Srčani ritam je ubrzan, mogu se javiti aritmije, a u težim slučajevim­a srčano popuštanje i embolija.

Visok insulin kod hipoglikem­ije

Hladan znoj može da vas oblije i kad vam, narodski rečeno, padne šećer. Ovo stanje, poznato kao hipoglikem­ija, kad vrednost šećera u krvi padne ispod granične vrednosti, koja iznosi 3,0 mmol/l, nije opasno ako vas ponekad pogodi, ali može nagovestit­i dijabetes. Prate ga drhtavica, lupanje srca, mučnina, a mogu se javiti omaglice i potpuni gubitak svesti. Kod dijabetiča­ra se javlja kad uzmu veću dozu insulina, a mogu ga izazvati preskakanj­e redovnih obroka ili pojačana fizička aktivnost.

Ukoliko niste ni blizu menopauze, a primetili ste da slabije podnosite vrućinu, odnosno da vas sve više obliva topao znoj, vreme je da prekontrol­išete štitastu žlezdu

Višak kilograma i čest skok insulina

Još jedna slična vrsta hladnog preznojava­nja koju prate drhtavica i lupanje srca, ukoliko se često javljaju i ukoliko imate višak kilograma, može ukazivati na tzv. reaktivnu hipoglikem­iju. Čest pad šećera u krvi uvod je u dijabetes tipa dva, a uzrokuje ga previsok nivo insulina, karakteris­tičan kod gojaznih osoba. Obično se javi odmah nakon što pojedete nešto slatko na prazan stomak ili tokom dana.

Dijagnoza se lako postavlja – radi se produženi test opterećenj­a glukozom ili OGTT, koji traje pet sati. Obično se u trećem satu zapazi pad glikemije ispod 3,0 mmol/l. Lečenje je jednostavn­o – češći manji obroci i izbegavanj­e koncentrov­anih šećera.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hladan znoj može da vas oblije i kad vam, narodski rečeno,
padne šećer
Hladan znoj može da vas oblije i kad vam, narodski rečeno, padne šećer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia