Blic Zena

Segedin grad sunca i lekovitih voda

-

Segedin je odavno poznat kao odlična destinacij­a za šoping, ali mi se nismo uputili tamo s tom namerom, jer taj gradić na obalama Tise nudi mnogo više od toga. Izgrađen još u antičko doba, vekovima je odolevao mnogim osvajačima i ostao svoj.

Kada je 1879. poplava zbrisala Segedin s lica zemlje, car Franc Jozef je obećao da će grad obnoviti tako da bude lepši nego ranije. Dok smo se šetali njegovim ulicama, mogli smo samo da zaključuje­mo da je svoje obećanje u potpunosti ispunio.

To je grad prelepe arhitektur­e kojim dominiraju zgrade u stilu secesije, kao što su Nova sinagoga i Rekova palata. Ulice su pune zelenila, a u parku u centru grada nalaze se brojni štandovi koji mame ručnim radovima, prelepim nakitom, ali i odličnim kobasicama, vinima i, naravno, palinkom, mađarskom nacionalno­m žestinom.

Ni beg u pešačku zonu neće vas spasti, jer će vas brojne poslastiča­rnice, kafići i izlozi jednostavn­o mamiti da ih posetite. Jedino smo mogli da se prepustimo porivima i uživamo u svemu što Segedin nudi.

Da to nisu samo prodavnice, mogli smo da se uverimo na svakom koraku. Zavetna katedrala, velelepno zdanje u neoromansk­om stilu, zadivljuje veličinom, a pošto smo se na Trgu Dom našli oko podneva, imali smo priliku i da vidimo kako iz Muzičkog sata izlaze figurice i izvode svoju čuvenu melodiju. U neposredno­j blizini Zavetne katedrale nalazi se i srpska pravoslavn­a Crkva Svetog Nikole, koja je jedan od centara okupljanja naših ljudi u Segedinu.

Malo ko zna i da je Segedin univerzite­tski centar i prepun je mladih, što mu daje izvesnu dozu opuštenost­i i mladalačko­g šarma. To znači i da ćete lako naći neko mesto da probate pivo, pod uslovom da je vikend. Čak i ukoliko niste u potrazi za ovakvim mestima, uvek je lepo naleteti na otvorene mlade ljude koji odlično govore engleski.

Za šetnju zoološkim vrtom nismo imali vremena, ali posetu vodenom svetu „Napfenjfir­de akvapolis“nismo želeli da preskočimo. U tom ogromnom vodenom kompleksu dočekali su nas bazeni i brojne vodene atrakcije. Najveća je, naravno, tobogan, do čijeg se vrha stiže liftom i kroz koji spuštanje ipak traje predugo za naš ukus.

Posle adrenalins­kog šoka svakom prija malo opuštanja u vidu masaža, sauna i džakuzija, a toga u Segedinu ima napretek, jer je ovaj grad od davnina poznat po banjskom turizmu.

A ako poželite da ipak nešto kupite, naša topla preporuka je tržni centar „Arkad“, u kom se mogu naći radnje gotovo svih poznatijih svetskih marki.

Što se nas tiče, mi već znamo kad se vraćamo u Segedin. To će svakako biti na jesen, a jedino još treba da se odlučimo da li ćemo ići na Festival ribe, Trg vina ili Dane paprike.

Grad na obali Tise nadaleko je čuven po banjskom turizmu, dobroj hrani i sjajnom provodu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pogled sa Tise na Trg Dom ter i zvonike katedrale posvećene Bogorodici
Pogled sa Tise na Trg Dom ter i zvonike katedrale posvećene Bogorodici
 ??  ?? Muzej „Mora Ferenc“jedan je od najvećih u Mađarskoj i važna je turistička tačka Segedina, (gore). Segedinska sinagoga iz 1907, spoj secesije i mađarskog stila
Muzej „Mora Ferenc“jedan je od najvećih u Mađarskoj i važna je turistička tačka Segedina, (gore). Segedinska sinagoga iz 1907, spoj secesije i mađarskog stila
 ??  ??
 ??  ?? Sve popularnij­i su akva-parkovi, gde je zagarantov­ana vodena zabava za celu porodicu
Sve popularnij­i su akva-parkovi, gde je zagarantov­ana vodena zabava za celu porodicu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia