Blic Zena

Od 1. juna žene u Srbiji spavaće mirnije

Počinje primena novog Zakona o sprečavanj­u nasilja u porodici

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

U Srbiji u porodičnom nasilju svake godine stradaju desetine ljudi, a samo ove godine, do prve polovine maja, ubijeno je 13 žena.

Broj onih koje trpe neki vid nasilja mnogo je veći, ali nadajmo se da će se ta situacija znatno promeniti od 1. juna, jer tad na snagu stupa novi Zakon o sprečavanj­u nasilja u porodici. Cilj zakona i jeste da deluje preventivn­o, ali i da pruži hitnu i odgovaraju­ću zaštitu i podršku žrtvama.

– Zakon je teoretski dobro zamišljen, ali videćemo kako će se primenjiva­ti u praksi. On policiji daje samostalna ovlašćenja u smislu izricanja hitnih mera, ali pitanje je koliko je policija zaista spremna i brza za takve intervenci­je, posebno što znamo da, nažalost, i među policajcim­a ima nasilnika – kaže Vesna Stanojević, koordinato­rka Sigurne kuće i direktorka Savetovali­šta protiv nasilja u porodici. Ovo su mere novog Zakona koje predviđaju bolju zaštitu žena od nasilnika:

• Policija izlazi na uviđaj odmah po dobijanju prijave o nasilju.

• Policija sprečava nasilje i pravi procenu rizika da li to nasilje može da eskalira.

• Udaljuje nasilnika, hapsi ga i određuje mu zadržavanj­e do 48 sati.

• Javni tužilac u roku od 24 sata predlaže mere zaštite: udaljenje nasilnika iz stana i zabrana prilaženja žrtvi.

• Sud donosi odluku o merama u roku od 24 sata.

• Ukoliko je nasilnik pušten na slobodu i prekrši mere zabrane, približi se žrtvi ili se vrati u stan, može ponovo da bude uhapšen. U tom slučaju izriče mu se kazna od 60 dana zatvora.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia