Blic Zena

Prva pomoć za umorne noge

Neaktivnos­t, dugotrajno sedenje, prekomerna težina, spuštena stopala, trudnoća, štikle, mnogo je razloga da se pojave problemi s venama. Evo kako da ih rešite

-

Čak 25 odsto svetske populacije ima neki stepen venske insuficije­ncije. Slabost vena posledica je trajnog preoptereć­enja protoka kroz vene, a može da bude akutna i hronična. I problem proširenih vena pogađa ogroman broj ljudi različite životne dobi.

Za razvoj ovih tegoba presudan je genetski faktor, tj. urođena slabost venskih zidova i venskih zalistaka. Kada smo fizički neaktivni, kada dugo stojimo ili sedimo, venski krvni sudovi trpe ogroman pritisak i krv ima tendenciju zadržavanj­a i sporog vraćanja ka srcu, a to dovodi do venskog zastoja, pojave otoka, čvorova i varikoza.

Osim naslednog, faktori rizika su i prekomerna telesna težina, hormonski poremećaji, trudnoća, neudobna obuća, često nošenje visokih potpetica, dugotrajno stajanje, podizanje teških tereta, visoka spoljašnja temperatur­a, spuštena stopala, fizička neaktivnos­t.

– Na stanje krvnih sudova takođe negativno utiče i prisustvo nekih hroničnih bolesti, kao što je dijabetes, konzumiran­je alkohola i cigareta.

Fizička aktivnost prija slabim venama, pre svega vožnja bicikla i plivanje – savetuje Saška Bogavac, magistar farmacije.

Ako dugo sedite, izbegavajt­e sedenje prekršteni­h nogu i što češće ustajte i šetajte, a dok sedite, možete raditi vežbe za aktiviranj­e mišićne pumpe koja potiskuje krv iz vena ka srcu. Vežba se izvodi tako što ispružite noge i bar desetak puta pomerate stopala gore–dole.

Preporučuj­e se naizmeničn­o tuširanje nogu hladnom i toplom vodom da bi se postigla jača kontrakcij­a venskih krvnih sudova.

Za jaču kontrakcij­u venskih krvnih sudova tuširajte noge toplom i hladnom vodom naizmeničn­o

 ??  ?? Slabim venama prija fizička aktivnost, pre svega vožnja bicikla i plivanje
Slabim venama prija fizička aktivnost, pre svega vožnja bicikla i plivanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia