Blic Zena

Deca Šta sa decom za vreme raspusta?

Zovete ih na 15 minuta, stalno razmišljat­e o upaljenim ringlama, peglama, o prozorima, terasi… Nije zabavno? Evo kako treba da bude

- SAVET eksPertA Dragana Stanković školski psiholog

Kraj školske godine mnogim roditeljim­a donosi radost, ali i veliku glavobolju, jer ne znaju šta da rade s mlađim školarcima dva i po meseca dok su na letnjem raspustu, a oni na poslu. Nažalost, nemaju svi tu sreću da na raspolagan­ju imaju „baka/deka servis“, pa su onda prinuđeni da se snalaze i oni sami i njihovi mališani. Zato smo pitali Draganu Stanković, školskog psihologa i urednicu portala „Psihologij­a online“, kako ostaviti decu samu kod kuće svakog dana na osam sati, kao i kad su oni uopšte spremni za to.

– Mišljenja u vezi s tim su podeljena. I dok jedni ro- ditelji smatraju da je dete već s polaskom u prvi razred osnovne škole dovoljno zrelo da ostane samo kod kuće, drugi misle da je to prerano i da treba sačekati treći ili četvrti razred. Ipak, smatra se da je dete zaista zrelo da ostane samo kod kuće na nekoliko sati dnevno tek sa 11 godina – kaže Stankoviće­va.

Odvajajte se sat po sat

Ona ističe da odvajanja treba da budu postepena, pa tako u kući ostavite dete prvo samo na pola sata, a potom taj period postepeno povećavajt­e. Važno je da se uverite da se deca osećaju dobro i sigurno kad su sama, pa su stoga test situacije u početku veoma bitne. Takođe, čim se vratite kući, pitajte dete je li sve bilo u redu dok je bilo samo, da li se uplašilo nečeg i kako je provelo vreme.

– Tokom letnjeg raspusta roditelji koji nemaju pomoć baka i deka zaista jesu u nezgodnoj situaciji. Ali zato bi bilo dobro da deci, koja ostaju sama kod kuće, osmisle zanimljiv sadržaj u skladu s njihovim svakodnevn­im obavezama, aktivnosti­ma i interesova­njima. Na primer, dogovorite se s njima kad smeju da gledaju televiziju, da li će i koliko koristiti kompjuter, da li, dok su sami, mogu da idu kod drugova ili da se igraju s njima u obližnjem parku – savetuje Stankoviće­va i dodaje da su to sve aktivnosti koje školarci mogu samostalno da obavljaju, a da se pritom osećaju dobro, sigurno i bezbedno.

Ne strahujte pred decom

Naša sagovornic­a ističe da decu tokom raspusta ne bi trebalo da pritiskate da či-

Kad ostavljate decu samu u kući, ujedno ih učite samostalno­sti. Osećaj da ste im poverili odgovornos­t uticaće pozitivno na njihovo samopouzda­nje

taju lektiru ili vežbaju matematiku jer je to vreme predviđeno za odmor i slobodne aktivnosti. Treba da iskoriste to vreme da se posvete hobiju i stvarima koje vole, jer će tako najbolje napuniti baterije za narednu školsku godinu.

– Kad dete počnete da ostavljate samo kod kuće, sasvim je normalno da ga zovete, na primer, na svakih sat vremena i proveravat­e je li sve u redu. Kasnije, kad steknete poverenje u njega, pozivi ne moraju da budu tako česti, ali važno je da je vaš mališan svestan da može da vas pozove u bilo kom trenutku ako mu nešto treba – ističe Stankoviće­va.

Ona napominje da je prilikom ovog novog poglavlja u vašem i detetovom životu vrlo važno da svoje strahove držite pod kontrolom. Čak i ako vam se razne negativne misli motaju po glavi, sakrijte to od deteta, jer će u suprotnom i samo biti uplašeno, pa će se opirati ostanku kod kuće.

 ??  ?? Dogovorite se
s njima kad
smeju da gledaju televiziju, da li će
i koliko koristiti
kompjuter
Dogovorite se s njima kad smeju da gledaju televiziju, da li će i koliko koristiti kompjuter
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia