Blic Zena

„Blic žena“kumuje

-

Moram s vama da podelim nešto mnogo lepo. Sećate li se Silvane Veselinovi­ć iz Jagodine, prve žene u Srbiji koja je usvojila dete s Daunovim sindromom, preslatku malu Unu? Pisali smo o njoj prošle godine. Silvana je bila i jedna od naših deset najžena za 2016. godinu. Jedan pogled u Zvečanskoj na Unu ukrao je Silvanino srce. „Sećam se, sedela je u krevecu i gledala u zid. Kad ju je vaspitač pozvao po imenu, doteturala se do mene i čvrsto me zagrlila. Borila sam se da udahnem od siline stiska i emocija koje su navrle“, pričala je tada za naš list.

Kad su se prvi put videle, Una je imala tri godine. Da bi njena majka postala i na papiru, Silvana je čekala još četiri godine. Silvana, nažalost, i sama zna kako je živeti bez roditeljsk­e ljubavi. Kad je imala pet meseci, roditelji su njenog starijeg brata i nju, kao najmlađe od troje dece u siromašnoj porodici, dali jednom bračnom paru iz Jagodine na usvajanje. Ona je za to saznala u 15. godini, kad je u izvodu iz matične knjige rođenih pročitala da nosi drugo prezime. Nije želela za Unu takvu sudbinu.

Priča o ovoj hrabroj ženi punoj ljubavi danima je punila novinske stupce. Intervju s njom uradila je za „Blic ženu“i Ana Vodinelić, naša dugogodišn­ja saradnica. Tada su se Silvana i Ana upoznale. Mogao je to da bude samo još jedan dobro obvljen zadatak, samo još jedna priča u nizu. Ali nije.

I nikada, barem što se nas tiče, ne može da bude. Jer da bi vam neko poklonio poverenje, otvorio srce i dušu, pokazao svoja najtananij­a osećanja, morate da budete čovek, da to poverenje nikako ne poljuljate, da ne preterujet­e, da ne pravite senzacije tamo gde ih nema, da ne vadite stvari iz konteksta.

Priča koju je Ana napisala ganula je i nas i vas, a Silvanu ponajviše.

I ona je uradila nešto mnogo lepo. Pozvala je Anu da krsti malu Unu. Ana je bila počastvova­na, a mi ponosni.

Prepričava mi Ana utiske iz Pariza, gde Silvana s porodicom živi od decembra. Una je srećno i voljeno dete. Na Silvanin rođendan, 14. jula, ide opet. Krstiće je u Crkvi Svete Petke u Parizu. Nikad ranije nije bila kuma. Nikad ranije, ni kao čovek, ni kao novinar, nije imala tu čast. Pa, nek je sa srećom.

 ??  ?? Naša novinarka Ana sa Silvanom i malom Unom, koju će krstiti za šest dana. Ponosni smo!
Naša novinarka Ana sa Silvanom i malom Unom, koju će krstiti za šest dana. Ponosni smo!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia